DUMINICA I DIN ADVENT – 2020

deAdministrator PFIB

DUMINICA I DIN ADVENT – 2020

DUMINICA I DIN ADVENT – 2020

 1. Am început timpul Adventului, drumul spre ieslea din Betleem pentru a-L afla la Crăciun în ieslea sărăcăcioasă pe Pruncul divin. Advent înseamnă venire, prin urmare ne pregătim și pentru întâmpinarea lui Cristos în ziua venirii și manifestării sale glorioase de la sfârşitul veacurilor.
  Am aşezat pe treptele altarului patru coronițe de Advent cu cele patru lumânări. În fiecare sâmbătă seara vom aprinde câte o lumânare pentru a arăta trecerea timpului şi apropierea Crăciunului prin creşterea luminii. Suntem chemaţi cu toţii în Advent să ne intensificăm rugăciunea şi să fim mai atenţi la cei de lângă noi prin fapte de iubire.
  În recenta Scrisoare Pastorală de început de nou an liturgic episcopul Iosif ne scrie: „Împreună pe calea speranței” – este mottoul, îndemnul și tema de care ne vom lăsa călăuziți în noul an liturgic 2020-2021. Sunt profund conștient că viața de credință a Bisericii noastre locale de Iași, a comunităților noastre și a fiecărui credincios în parte, are nevoie, mai ales în această perioadă de „convalescență”, să fie susținută și alimentată.
  … A merge împreună înseamnă a ne simți toți în aceeași barcă, „cu toții fragili și dezorientați, dar în același timp importanți și necesari, cu toții chemați să vâslim împreună, având nevoie de a ne susține unii pe alții”. Înseamnă a ne simți parte din marea familie a lui Dumnezeu, copii ai aceluiași Tată și frați între noi; a ne lăsa conduși de Duhul Sfânt pentru a ne implica nu doar pentru binele nostru, ci și al fraților noștri, mai ales în favoarea celor vulnerabili sau lipsiți de apărare. Înseamnă a arăta că ne pasă și că Evanghelia nu este doar o carte menită să fie citită, ci mai ales trăită.
  A deschide drumuri de speranță înseamnă a crede că dincolo de ceea ce experimentăm, de ceea ce ni se întâmplă nouă sau celor din jurul nostru, se află o semnificație, capabilă să dea un rost la toate acestea. Înseamnă a privi mereu dincolo de ceea ce vedem și trăim; – a crede că soarele există, chiar și atunci când este acoperit de nori întunecați; – a crede că ziua există, deși încă este noapte și întunericul acoperă pământul.
  Înseamnă a crede că există o rază de lumină, un sens profund, chiar și în mijlocul situațiilor celor mai neplăcute pe care le experimentăm. Nu înseamnă doar optimism sau iluzii trecătoare, de genul „totul va fi bine”. Înseamnă a crede că viața și istoria sunt în mâinile lui Dumnezeu, care depășește raționamentele, statisticile și calculele noastre pur umane.
  În această perioadă marcată de teamă și dificultăți medicale, economice, afective, relaționale, credința noastră creștină ne poate oferi, alături de un puternic sentiment de fraternitate și solidaritate, o orientare și un sens care să ne ajute să privim dincolo de lucruri și evenimente, pentru a descoperi iubirea lui Dumnezeu, care nu dezamăgește niciodată̆.”
  Idragi credincioși, Vă îndemnăm ca în acest timp forte al anului să ne întâlnim zilnic dacă se poate la Sf. Liturghie pentru a ne lăsa călăuziți și întăriți de Cuvântul și Trupul lui Cristos.
 2. Astăzi începem Novena de pregătire la sărbătoarea Neprihănitei Zămisliri. În fiecare sară, după sf. Rozariu vom face rugăciunile prescrise.
 3. Duminica viitoare, 6 decembrie, a II a din Advent este și memoria liturgică a Sf. Nicolae. În această zi, la ora 11.00 se va celebra Hramul Parohiei Sf. Nicolae din Centru.
 4. Tot Duminica viitoare, la Sfânta Liturghie de la ora 11.00 va avea loc Adeziunea membrilor Acțiunii Catolice parohiale.
 5. De asemenea, Duminica viitoare colecta va fi destinată copiilor din Centrul de plasament „Sf. Iosif” din Iași, program social al Asociației Centrul Diecezan Caritas Iași și din Centrul de plasament de tip rezidențial Sfânta Maria din Barați (BC), program social administrat de Surorile Oblate Asumpţioniste.
 6. În această săptămâna avem și zile importante: luni, 30 nov. avem sărbătoarea Sf. Andrei, marți 1 dec. este ziua națională a României iar vineri, avem prima vineri din lună cu devoțiunea către PS Inimă a lui Isus. Vă anunțăm că pentru spovada de Crăciun, vom merge la bolnavi, vineri, 18 dec.
 7. Pentru a intra mai bine în atmosfera Adventului, la ieșirea din biserică, v-am pus la dispoziție tradiționalele coronițe de Advent pe care le puteți achiziționa.
 8. Vă reamintim și de calendarele pentru 2021, cele tradiționale de la Iași și cele personalizate de parohia noastră.
 9. A sosit și ultimul număr al Mesagerului sf. Anton, cu calendarul pe 2021. Cei care doresc să își reînnoiască abonamentele la publicațiile presei catolice o mai pot face încă la biroul parohial.
  ADVENT BINECUVÂNTAT

Despre autor

Administrator PFIB administrator