Anunțuri de ultimă oră

Administrator PFIB deAdministrator PFIB

Anunțuri de ultimă oră

Dragi enoriași ai Parohiei Fericitul Ieremia – Bacău:
Vă prezint mai jos un fragment din Mesajul actualizat al Preasfințitului Iosif adresat poporului credincios din dieceza de Iași și câteva anunțuri pentru parohia noastră:
”Conform noilor indicaţii din partea autorităţilor civile, celebrările liturgice cu participarea credincioşilor în spaţiile închise sunt suspendate. Sunt suspendate, de asemenea, şi celebrările din afara bisericii cu o participare mai mare de 100 de credincioşi (cu respectarea distanţei de siguranţă de aproximativ 1,5 m). Acest fapt provoacă o profundă durere pentru noi toţi, în special pentru preoţi, chemaţi să administreze tainele lui Dumnezeu în folosul poporului credincios. Dar, în condiţiile actuale, ne supunem şi acestor decizii tocmai în vederea împiedicării răspândirii noului virus.
În acest context extrem de delicat, bisericile vor rămâne deschise pentru a se oferi posibilitatea reculegerii personale, în tăcere, în faţa lui Cristos prezent în tabernacol. Dar, cu toate acestea, recomandăm persoanelor în vârstă şi celor vulnerabile să se roage acasă şi să evite deplasarea.
Având în vedere suspendarea celebrărilor publice, precizăm că în această perioadă credincioşii sunt absolviţi de obligativitatea participării în mod fizic la sfintele Liturghii duminica şi în sărbătorile de poruncă (cf. can. 1248 §2), astfel că, pe perioada stării de urgenţă, nu comite păcat cel ce nu participă în mod fizic la sfânta Liturghie în biserică.
Fiind creştini, ne încredem în Dumnezeu şi nădăjduim de la el îndurare şi ajutor. De aceea, îl rugăm să îndepărteze această încercare de la noi şi să fie alături de toţi cei bolnavi, de familiile lor, de personalul medical, de voluntari şi de cercetătorii care caută tratamente eficiente împotriva acestui virus. În mod special, recomandăm tuturor credincioşilor:
• urmărirea sfintei Liturghii prin intermediul mijloacelor de comunicare: este o bună oportunitate de a ne bucura în continuare de comuniunea rugăciunii şi de meditarea Cuvântului lui Dumnezeu. Pe site-ul www.ercis.ro pot fi găsite mai multe informaţii despre transmisiunile on-line, radio şi tv;
• folosirea publicaţiilor: un ajutor important putem găsi în diferite publicaţii, cum ar fi broşura De la răsărit până la apus, publicată de Editura „Presa Bună”, care conţine lecturile şi rugăciunile de la sfânta Liturghie din fiecare zi, însoţite de o scurtă meditaţie (pentru abonamente, puteţi lua legătura cu părintele paroh);
• împărtăşania spirituală: având în vedere condiţiile actuale, recomandăm din toată inima credincioşilor împărtăşania spirituală, care poate fi făcută recitând şi meditând rugăciunea de mai jos;
• rugăciunea în familie: ar fi frumos ca aceste momente de încercare să ne ajute să regăsim şi să gustăm farmecul rugăciunii făcute împreună cu ceilalţi membri ai familiei. Dacă nu mai putem să ne adunăm în jurul sfântului altar, măcar să ne unim în rugăciune în casele noastre şi să-i oferim lui Dumnezeu, pe altarul inimii, jertfa şi recunoştinţa noastră;
• post şi abstinenţă: recomandăm tuturor credincioşilor, persoanelor consacrate şi preoţilor diecezei noastre o zi specială de post şi rugăciune, miercuri, 18 martie 2020, în ajunul solemnităţii Sfântul Iosif, soţul sfintei Fecioare Maria; în catedrala Sfânta Fecioară Maria, Regină, din Iaşi va fi expus preasfântul sacrament între orele 8.30 şi 17.30;
• triduum de pregătire pentru Sărbătoarea Bunei-Vestiri (22-24 martie): această iniţiativă se adresează întregii comunităţi catolice din România şi constă în recomandarea de a recita în aceste zile întreg sfântul Rozariu cu cele 20 de mistere. La Radio Maria va fi transmis sfântul Rozariu complet între orele 15.00-17.00 (www.radiomaria.ro).
Vă asigur pe toţi de preţuirea şi rugăciunile mele şi vă încurajez să mergeţi înainte cu forţa credinţei, conştienţi că Dumnezeu nu ne va abandona niciodată!”
Iaşi, 17 martie 2020, Iosif Păuleţ – episcop de Iaşi.
Ținând cont că ”celebrările liturgice cu participarea credincioşilor în spaţiile închise sunt suspendate. Sunt suspendate, de asemenea, şi celebrările din afara bisericii cu o participare mai mare de 100 de credincioşi (cu respectarea distanţei de siguranţă de aproximativ 1,5 m)”, Vă anunțăm:
– programul din parohia noastră se va derula după orarul obișnuit: Sfânta Liturghie în zilele săptămânii, ora 7.00 și 18.00 ( 17.20- sf. Rozariu). Miercuri și Vineri – Calea Sfintei Cruci. (Se renunță la celebrarea de la ora 16.30). Aceste celebrări se vor desfășura fără credincioși, până la noi indicații.
– în zilele de duminică și sărbătoare, dacă vremea va fi prielnică, Sfintele Liturghii vor fi celebrate în fața bisericii după programul obișnuit și cu respectarea limitării de participare la 100 de persoane.
Joi, 19 martie, Sf Liturghii vor fi la 9.00, 10.30 și 18.00 – în fața bisericii.

Despre autor

Administrator PFIB

Administrator PFIB administrator