Imagini de la activitãți din anii 1998-2005.
Imagini de la activitãți din anii 2006-2007.

Acțiunea Catolicã "Sf. Iosif" Bacau

"... este o asociație de laici care se angajeazã la realizarea scopului apostolic general al Bisericii, în mod liber, în formã comunitarã și organicã și în directã colaborare cu ierarhia Bisericii".

Scopul imediat al Acțiunii Catolice este formarea conștiinței. Acest lucru se realizeazã în interiorul celor trei sectoare: copii, tineri și adulți. În parohia noastrã sunt prezente doar primele douã sectoare:

Acțiunea Catolicã a Copiilor realizeazã misiunea sa formativã și misionarã în secțiunile sale prin viața de grup - printr-o participare cât mai conștientã la comunitatea bisericeascã - caracterizatã de 3 momente complementare între ele:
- cateheza;
- viața liturgico-sacramentalã;
- serviciul de caritate.

În interiorul asociațiilor parohiale și diecezane ACC este deschisã celor care au vârsta intre 6 și 14 ani (copii și preadolescenți).

Acțiunea Catolicã a Tinerilor își desfãșoarã activitatea în cadrul celor patru laturi:

latura educativ-formativã:
- participarea și pregatirea momentelor catehetice;
- pregãtirea copiilor pentru prima sfântã Împãrtãșanie și sfântul Mir;
- aprofundarea cunoștințelor religioase prin lectura în comun a Sfintei Scripturi, conferințe și studii biblice, dezbateri pe teme de credințã și actualizarea trãirii ei în situațiile concrete;
- rãspândirea în spirit larg, ecumenic, a cunoștințelor despre Dumnezeu și a cuvântului biblic;
- editarea, sprijinirea și rãspândirea publicațiilor creștine.

latura caritativã:
- ajutarea celor nevoiași din spitale, cãmine de bãtrani, orfelinate, internate și a celor neajutorați din parohie;
- întrajutorarea și susținerea reciprocã a membrilor asociației etc.

latura liturgicã:
- pregãtirea Sfintei Liturghii;
- participarea la cor;
- ore de adorație și rugãciune în comun;
- exerciții spirituale, zile de reculegere etc.

latura cultural-recreativã:
- sensibilizarea fațã de valorile autentice ale științei, culturii și artei;
- organizarea de activitãți cultural artistice, sportive și turistice;
- organizarea de excursii și pelerinaje;
- discuții asupra unor cãrți și filme care au caracter creștin etc.

"Biserica are nevoie de o Acțiune Catolicã vie, puternicã și frumoasã, îmi place sã vã spun fiecãruia dintre voi. Duc in altum!" (Papa Ioan Paul al II-lea)

Scurt istoric AC - "Fericitul Ieremia" Bacãu

În mod oficial, AC din Dieceza de Iași a luat ființã la 8 decembrie 1992, când în nouã parohii din diecezã, tinerii și au exprimat dorința de a se angaja și de a se dedica slujirii aproapelui, în Bisericã, în fața pãrintelui paroh și a comunitãții.

Ecourile acestei organizații au ajuns imediat și la noi în parohie, activând primii ani ca simpatizanți. Prima adeziune oficialã a Acțiunii Catolice la noi în parohie a avut loc în anul 1998. Vom reda în continuare câteva rânduri din primul jurnal AC existent din ziua înființãrii grupului în parohia noastrã, gândurile unei persoane care a însemnat foarte mult pentru AC și culese de Iuliana Brudariu:

"Un gram din iubirea noastrã poate face un copil sã zâmbeascã, iar voi, ca grup, puteți face mai mult decât vã închipuiți. Regret cã mi-am dat seama prea târziu de tot ceea ce aș fi putut sã fac și n-am fãcut. Vã rog sã fiți conștienți de rolul pe care îl aveți, sã nu fiți nepãsãtori și nu lãsați pe altul sã facã un lucru pe care și voi îl puteți face și nu-l faceți pentru cã nu aveți încredere în voi". Și ultima consemnare suna așa: "TOTUL DEPINDE DE VOI".

Acest grup a început cu pași mãrunți, dar siguri. Toți erau dornici sã se cunoascã, sã realizeze cât mai multe activitãți împreunã, sã dea suflu acestei noi organizații. Cineva își aduce aminte cã în primul an al Acțiunii Catolice în parohia noastrã erau puțini, dar buni, iar pe mãsurã ce trecea timpul au reușit sã facã ce și-au propus, adicã sã fie iubire în inimile lor: "Suntem tari și nu renunțãm niciodata!".

În anul 2001 Acțiunea Catolicã a Copiilor din parohia noastra face un schimb de experiențã cu o parohie din Franța. Iatã care sunt gândurile uneia dintre persoanele care au participat:

"Nu știu de unde aș putea sã încep. A fost o experiențã pe care nu cred cã o voi putea uita vreodatã. Știu cã atunci când am aflat cã voi merge în aceastã excursie am început sã râd, credeam cã e o glumã, nu îmi venea sã cred.

Totul a început la data de 1 iulie. A fost o dimineațã plinã de emoții.

Noi am fost în zona Besancon. Mi-a plãcut foarte mult peisajul de acolo și nu în ultimul rând, oamenii de acolo. Au fost foarte primitori. Am stat la 3 familii. Am avut norocul sã stau la o familie în care soțul era diacon pe viațã, la a doua familie am stat la o fermã, iar a treia familie aveau copii mici, 5 respectiv 7 ani. Vã dați seama cã am avut oportunitatea sã conviețuiesc câteva zile cu persoane diferite, cu mentalitãți și clase sociale diferite. Deși erau din clase sociale diferite, dacã pot sã zic așa, erau foarte primitori, foarte buni ospitalieri dornici sã mã învețe și sã îmi spunã tot ceea ce voiam sã aflu despre istoria locului.

Am vizitat tot felul de muzee, biserici, am fost chiar și la o fabricã de brânzeturi și am degustat aproape toate sortimentele. A fost foarte frumos, o experiențã de neuitat. Dacã aș mai avea posibilitatea aș mai merge înca o datã".

Anul 2002 a fost unul plin în activitãți precum "Ștafeta rugãciunii" cu tema "Sfințenia", excursia pe Ceahlãu: "Ori toți, ori niciunul!", Ziua Copilului de la Bacãu sau Ziua Tineretului de la Valea Mare. În tot acest timp ne-au fost aproape, ne-au condus pe drumul cel bun și ne-au întins mâna atunci când aveam nevoie pr. Isidor Dâscã, pr. Andrei Coceanga și nu în ultimul rând, cel care ne-a fost aproape la bine și la rãu, pr. Cristian Farcaș.

Urmãtorul an asociativ a început cu sloganul pentru Sãrbãtoarea Revederii: "Atențiune lume mare, Acțiunea e-n sãrbãtoare!", la care ne-au fost alãturi Don Tiziano și pr. Cristi. Printre activitãțile acestui an se numãrã vizitarea orfelinatului de la Hemeiuși, implicarea în pregãtirea sãrbãtorii sf. Mir, depunerea adeziunii, participarea la concertul de colinde de Crãciun și la uratul parohiei. Tot în acest an asociativ ne-am adunat cu mic cu mare toate cele trei zone, Bacãu, Iași și Roman pentru a sãrbãtori cei 10 ani ai Acțiunii Catolice.

În 2004 am participat la Ziua Tineretului de la Iași de unde nu ne-am întors cu mâna goalã, ci am adus în comunitatea noastrã crucea tinerilor. Nu dupã mult timp a trebuit sã ne luãm rãmas bun de la o persoanã deosebitã și importantã pentru noi, pr. Cristian Farcaș. Drumul lui se continua la Piatra Neamț, astfel cã ne-am adunat cu toții sã îi mulțumim pentru tot ce ne-a învãțat și pentru tot ce ne-a dãruit.

Anul asociativ 2004-2005 a sosit imediat, odatã cu alegerea noului consiliu parohial: președinte a fost ales Marius Iancu, dar din motive personale a trebuit sã renunțe și astfel a rãmas Daniela Salca președinte și Monica Coceanga vicepreședinte. Am pornit astfel la drum, nu înainte de a-i mulțumi președintei anterioare, Mihaela Mãriuț, pentru toatã implicarea, dãruirea și devotamentul cu care ne-a înconjurat și ne-a învãțat. L-am primit de asemenea între noi și pe noul asistent spiritual, pr. Eduard Farcaș, alãturi de care am învãțat multe lucruri frumoase. În octombrie am fost în vizitã la Piatra Neamț cu tinerii și copiii și cum a dat un pic zãpada, am profitat sã ne dãm cu sania tot acolo, pe 6 februarie, o zi plinã de zâmbete și peripeții. În același an am avut un frumos schimb de experiențã cu tinerii din Valea Mare, dar și cu scoutiștii, într-o excursie pe Ceahlãu. Se apropia astfel cu pași repezi marea sãrbãtoare pregãtitã cu atâta atenție și iscusințã: Ziua Tineretului. Cu toții știm cã ne-am dat și sufletul pentru a ieși cât mai bine, de la pregãtirea cântecelor, pâna la scoaterea apei din gropi cu gãlețile. Dar noi spunem cã a meritat, cãci a ieșit cea mai frumoasã sãrbãtoare, urmatã îndeaproape de hramul bisericii. Un moment pe care cu siguranțã nu-l vom uita a fost și strângerea de fonduri pentru campus realizatã împreunã cu cei din Scout când am cântat în parcul "Cancicov". Aceastã zi a avut tema: "În dar ați primit, în dar sã dați!".

În urmãtorul an asociativ am început sã îl cunoaștem mai bine pe pr. Edi care ne-a cãlãuzit și ne-a fost aproape în toate activitãțile noastre, cum ar fi schimbul de experiențã cu Valea Mare, "Ziua de neuitat" de la Lespezi sau întâlnirile cu diferite teme: Discriminarea; Tinere, viitorul îți aparține; Principii; Credințe și valori; Timpul; Comunicarea etc. Nu au lipsit balurile mascate sau ieșirile la orfelinat și la iarbã verde. Anul acesta au avut loc pentru prima datã douã zile ale copilului zonale: "Ziua Copilului" și "Bucuria Verii" în care ne-am implicat din plin. În acest an s-a schimbat și vicepreședintele, i-am mulțumit Monicãi pentru toatã implicarea ei și i-am urat multã baftã la examenul care o aștepta. I-am urat succes și noului vicepreședinte ales, Nicu Mardare, pentru activitatea ce avea sã o întreprindã, activitate care a fost apoi continuatã de Alexandra Cojan.

Anul asociativ 2006-2007 l-am început cu Sãrbãtoarea Revederii sub forma unei excursii la Slãnic Moldova. A urmat apoi adeziunea și mult așteptatul "Mers la colindat". Nu l-am uitat nici pe sf. Iosif, așa cã am mai fãcut o sãrbãtoare frumoasã, am participat la Ziua Tineretului de la Iugani și la Sãrbãtoarea Copiilor de la Rãchiteni unde am învãțat "Sã ne iubim precum Isus ne iubește!". Cum activitatea pãrintelui Edi la noi în parohie a luat sfârșit în acest an, nu puteam sã îl lãsãm sã plece fãrã a-i arãta recunoștința noastrã printr-o micã surprizã și o liturghie ca la carte. Îi mulțumim și îl așteptãm cât mai des pe la noi.

Nu a lipsit în niciun an campusul care are loc în perioada verii. Cu toții ne aducem aminte de ele și de motourile specifice. De la Slãnic, am ajuns în 2000 la Gioseni. În 2001 ne întreceam la jocuri pe echipe la Sarata. Urmãtorul an am revenit la Gioseni, unde nu am putut lãsa deoparte drumețiile și jocurile într-un "Timp pentru a fi fericit", iar tinerii au strigat tare: "Acțiunea bunãoarã pleacã în campus de varã" la Slãnic Moldova. Cum sã uitãm apoi casa de la Dofteana cu scãrile ei de lemn, din cauza cãrora am luat atâtea pedepse, și de Soloneț, unde am învãțat cã "cine se bucurã de un copil, se bucurã de viațã". În 2005 ne-am alãturat Scoutului pentru a ne cunoaște mai bine, iar în 2006 am cutreierat meleagurile de la Pãltinoasa. O altã locație care nu se va șterge prea repede din memoria noastrã este Borca, locul care ne-a primit de 3 ori pânã acum, de fiecare datã altfel, ca o oazã de liniște, departe de agitația în care trãim.

Pe lângã campusuri, Acțiunea Catolicã a participat în fiecare an la Zilele Tineretului, Sarbãtorile Copiilor, Zilele Copiilor zonale și alte activitãți diecezane și zonale.

Pentru cã e un scurt istoric, nu vreau sã spun cã se încheie, ci mai bine: "Nu se terminã aici, acum abia începe!" Mult succes în continuare grupului și fiecãruia în parte. Nu uitați cã Dumnezeu v-a ales pentru acest drum și vã va da și puterea sã îl parcurgeți. Iar pentru cã cei mici sunt viitorul și speranța noastrã vã salut spunând: "Hei copilãrie, ACC e bucurie!"

Breviar Online

© 2017 Parohia Romano-Catolică "Fericitul Ieremia" Bacău
Str. Digu Bîrnat, 4, 600349-Bacău; tel. 0234/577471; e-mail: pfibacau@gmail.com