Câteva imagini de la activitãțile din anii 1999-2008 gãsiți AICI.

Vizionați un reportaj deosebit cu/despre CERCETAȘII ROMÂNIEI LA ProTV, AICI. Meritã vizionat!

Asociația Scout

Scurt istoric

Cercetãșia a fost fondatã de cãtre tinerii care au rãspuns ideilor și idealurilor formulate în lucrarea "Scouting for Boys", scrisã de Baden Powell în 1908. Ideea inițialã nu a fost aceea de a crea o organizație pentru tineret, ci, mai degrabã, de a promova niște idei pentru educarea caracterului așa-zis "de cercetaș" pe care apoi organizații deja existente (ca "Boys Brigade", spre exemplu), sã le preia și sã le adapteze programului propriu.

Oarecum neașteptat însã, imediat dupã aceasta, pe întreg cuprinsul Marii Britanii, grupuri de tineri au început sã se organizeze singuri în patrule, pe baza materialului conceput de Baden Powel. La scurtã vreme, patrulele astfel formate au aflat cã au nevoie de sprijin și au cerut adulților sã-i ajute pentru a dezvolta o activitate cercetãșeascã cât mai bunã și pentru a obține echipamentul necesar.

Iatã așadar cã, încã de la începuturile sale, odatã cu organizarea primei patrule, cercetãșia a fost organizatã și condusã de cãtre tineri.

Gheorghe Munteanu-Murgoci, un om de științã român, aflat în vizitã în Anglia, ia contact cu cercetãșia de aici. Întorcându-se la București, el va deveni principalul inițiator și conducãtor al primelor grupuri de cercetași români. În data de 12 mai 1914, Asociația Cercetașii României a fost înființatã și recunoscutã în mod oficial în România.

În timpul Primului Rãzboi Mondial, cercetașii români au dat o mânã de ajutor în spatele liniei frontului, fiind prezenți acolo unde era nevoie, înlocuind sanitari, curieri, telegrafiști... În memoria celor ce au murit atunci, la Tecuci a fost ridicat un monument, singurul din lume dedicat cercetașilor.

Atât cele douã rãzboaie mondiale cât și realitãțile social-politice ale țãrii noastre au demonstrat importanța și caracterul activ al acestei organizații.

Abolitã în 1937 de regele Carol al II-lea, asociația si-a suspendat orice activitate. Din 1990, Asociația Cercetașii României și-a reînceput activitatea și a devenit singura mișcare cercetãșeascã din România (Organizația Naționalã Cercetașii României), reacceptatã de OMMC (Organizația Mondialã a Mișcãrilor Cercetãșești) în 1993 la cea de-a XXXIII-a Conferințã Mondialã a Mișcãrii Cercetãșești.

* * *

Centrul Local "Fericitul Ieremia"

Scoutul este pentru noi viziunea asupra vieții. Aplicãm spiritul cercetãșesc și îl trãim în fiecare clipã. Dar orice poveste are și un început.

Povestea noastrã se naște în anul 1995 când primii simpatizanți au început sã cunoascã tainele cercetãșești. Cele trei ramuri (pe atunci lupeți, exploratori și roveri) reuneau în jur de 100 de membri.

În anul 1996 s-a depus prima promisiune Scout. Cu elanul corespunzãtor oricãrui început s-au construit prietenii, s-au format personalitãți, dar mai ales s-a aplicat Legea Scout. Nenumãrate campusuri specifice au fost rãsplata anilor de implicare și devotament. Chitara, focul, cortul și jocurile ne-au însoțit în toți acești ani.

Scoutul înseamnã un alt mod de a trãi. Dincolo de ieșirile recreative a fost formarea spiritualã, formare ce ne diferențiazã de mulți alți tineri din zilele noastre.

An de an s-au cooptat noi membri, s-au premiat cercetașii anului, s-au expus motivații pentru a continua. S-au depãțit momente dificile, dar pentru acest fapt datorãm mulțumiri celor care au dat din timpul și implicarea lor. Multe generații s-au perindat prin aceastã organizație, dar important este ce au lãsat în urmã, prin copiii pe care i-a format.

Aventuri și povești sunt multe de spus, dar ceea ce este cel mai important este reprezentat de NOI , de ceea ce suntem și ceea ce vãd alții în noi.

Istoria Scoutului din acest centru suntem noi. Ceea ce a fost reprezintã lecția pe care o repetãm în tot ceea ce facem, iar scopul nostru e... "sã lãsãm aceastã lume un pic mai bunã decât am gãsit-o!".

* * *

Rugãciunea Scoutist-ului

Dã-mi Doamne harul sã am mâinile curate, curatã sã-mi fie limba, gândurile curate.

Ajutã-mã sã lupt pentru binele care se dobândește greu, împotriva relelor care se fac ușor.

Nu mã lãsa sã mã deprind cu lucruri care-mi ruineazã viața și pierd sufletul.

Învațã-mã sã muncesc cu sârguințã și sã mã comport cu sfințenie chiar și atunci când numai tu însuți mã vezi, ca și cum m-ar vedea toatã lumea.

Iartã-mã atunci când greșesc și ajutã-mã sã-i iert pe cei care nu mã trateazã bine.

Ajutã-mã sã-i ajut pe alții chiar și atunci când îmi vine greu sã o fac.

Dã-mi ocazia sã fac un pic de bine în fiecare zi și fã sã-mi gãsesc bucuria întotdeauna numai în Tine. AMIN!

* * *

Rugãciunea liderilor

Dã-mi Doamne, harul sã Te cunosc,

și cunoașterea sã mã facã sã Te iubesc,

și iubirea sã mã împingã sã Te slujesc,

În fiecare zi mai generos.

Sã te vãd, sã te iubesc și sã te slujesc,

În toți frații mei,

Dar mai ales în cei pe care mi i-ai încredințat.

De aceea, și-i recomand, Doamne,

Ca pe tot ce am mai drag,

Pentru cã Tu mi i-ai dat

și la tine trebuie sã se întoarcã.

Ajutã-mã, Doamne, prin harul tãu,

Sã le fiu mereu exemplu,

și niciodatã sã nu-i scandalizez.

Ei sã Te vadã pe Tine în mine

și eu sã te caut pe Tine,

Numai astfel dragostea noastrã va fi perfectã.

și la sfârșitul cãlãtoriei pãmântești,

Faptul cã am fost lider,

Sã-mi fie spre laudã și nu spre osândã. Amin.

* * *

Rugãciunea lupișorilor

O, bune Sfinte Francisc, ascultã rugãciunea lupișorilor tãi.

Tu al cãrui cuvânt a fost ascultat pânã și de pãsãri, pești și lupi, fã sã coboare în inima noastrã blândã bunãtatea Domnului.

Fã sã putem iubi și sluji pe dușmanii noștri, așa cum ai fãcut-o tu.

Fã ca inima noastrã sã fie inocentã, așa încât cântecele și bucuria noastrã sã ajungã pânã la tine,

și așa tu sã poți oferii inimile noastre lui Isus. Amin.

* * *

Rugãciunea temerarilor

Sfinte martir Gheorghe,

Protejeazã acești temerari ai tãi care te recunosc ca fiind patronul lor.

Ajutã-ne sã trãim aventura adolescenței noastre, sã fim fideli darului botezului, deschiși sfatului Duhului, tari în a înfrunta problemele acestor ani frumoși și dificili, generoși în ajutorarea celor care au nevoie de noi.

Astfel, imitând exemplele tale ne vom regãsi într-o zi cu tine în casa Tatãlui pentru a continua sã trãim în bucurie și pe veci în marea aventurã a fiilor lui Dumnezeu. Amin.

* * *

Rugãciunea exploratorilor

Sfinte Paul, ne bucurãm sã te avem ca patron al nostru cãci tu ai fost printre primii mesageri ai lui Cristos în lumea pãgânã. Umblând pe toate drumurile lumii, l-ai iubit, l-ai vestit și l-ai mãrturisit pe Acela care a spus despre sine: Eu sunt calea.

Fã sã creascã în noi gustul aventurii și întãrește voința noastrã în a-l urma cu elan și cu iubire pe Cristos, unicul nostru maestru și ghid spre casa Tatãlui.

Ajutã-ne sã dobândim un caracter umil și tare, rãbdãtor și constant în dificultãți, atent și generos de a face viața mea una cu a ta, ca o slujire lui Dumnezeu și fraților. Amin.

* * *

Promisiunea Scout:

"Promit, cu ajutorul lui Dumnezeu, pe cuvânt de onoare, sa fac tot ceea ce-mi sta in putințã pentru:

- a-mi îndeplini datoria fata de Dumnezeu si de tara;

- a-i ajuta pe alții in orice situație;

- a observa Legea Scout"

Legea Scout :

- Atenți la cuvântul si la chemarea lui Dumnezeu, scoutistii (cercetașii):

- Își fac o onoare din a merita încrederea celorlalți;

- Sunt loiali;

- Cãuta sa fie folositori si-i ajuta pe alții;

- Sunt prietenii tuturor și frați ai oricãrui alt scoutist (cercetaș);

- Sunt politicoși;

- Iubesc si respecta natura;

- știu sa fie ascultãtori;

- Surâd și cânta chiar si atunci când se afla în dificultate;

- Sunt harnici și economi;

- Sunt curați în gânduri, cuvinte și fapte.

Scout Fericitul Ieremia Bacau | Creeaza-ti o insigna

Breviar Online

© 2017 Parohia Romano-Catolică "Fericitul Ieremia" Bacău
Str. Digu Bîrnat, 4, 600349-Bacău; tel. 0234/577471; e-mail: pfibacau@gmail.com