Congregația "Maestre Pie"

Roza Venerini În Italia, la Viterbo, un mic și surâzãtor oraș din apropierea Romei, s-a nãscut la 9 februarie 1656 Roza Venerini, care avea sã devinã fondatoarea congregației care îi poartã numele, "Maestre Pie Venerini".

Prima educatoare a ei a fost însãși mama, de la care a învãțat sã citeascã, sã scrie și de la ea a primit o educație religioasã solidã, care i-au marcat sufletul. Tatãl Rozei era medic renumit în Viterbo și de la el Roza a învãțat o lecție frumoasã de iubire fațã de cei sãraci și bolnavi.

Tânãrã fiind, a rãmas impresionatã de situația sãrãciei culturale a femeilor timpului și vedea în aceastã sãrãcie cauza trãirii lor fãrã nici un ideal, fãrã principii morale. Dacã ignoranța era cauza unei vieți dezordonate și lipsitã de idealuri pentru multe tinere, aceasta trebuia eliminatã prin cãutarea unei soluții care sã dea posibilitatea de a trãi viața cu demnitate. În cãutarea a ceea ce Domnul îi cerea, Roza a început sã se apropie de fetele din cartierul sãu prin rugãciunea sfântului Rozariu: acesta a fost începutul minunatei aventuri care avea sã culmineze prin fondarea Institutului "Maestre Pie Venerini".

De la recitarea Rozariului la educarea pentru viațã, trecerea a fost simplã. Roza nu se mulțumea sã cheme fetele doar pentru rugãciune, dar simțea urgența de a transmite lor nu numai valorile pe care ea însãși le-a primit în familie, ci sã înceapã o adevãratã școalã pentru fetele sãrace. Astfel a luat ființã prima școalã femininã popularã în Italia.

Carisma congregației, care din august 1685 continuã în timp, "A EDUCA PENTRU A MÂNTUI", este educativã și eliberatoare, atentã la formarea umanã, spiritualã, culturalã a persoanei, mai ales a copiilor și a tinerilor.

Școala, catehismul, pastorația tinerilor, animarea liturgicã, ospitalitatea tinerelor, atenția acordatã familiilor, ascultarea necesitãților Bisericii și a societãții, sunt modul prin care institutul duce înainte și face mereu vie propria misiune.

În România

Surorile "Maestre Pie Venerini" au deschis prima comunitate în România, la Bacãu, la 16 iunie 1993. La început, surorile locuiau într-un apartament, iar de acolo au început primul contact cu lumea și cunoașterea acestei națiuni, ieșitã cu puțin timp în urmã din dictatura comunistã.

Între timp, s-a maturizat ideea de a deschide o grãdinițã pentru numeroșii copii ai cartierului. Astfel, în 1998 comunitatea s-a transferat într-o casã nouã, pe strada Digu Bârnat nr.6, lângã Biserica "Fericitul Ieremia".

Mai târziu au fost deschise alte douã comunitãți la Pildești și Târgu-Jiu, unde au fost deschise alte douã grãdinițe.

Actualmente, în România sunt prezente zece surori în trei comunitãți, care lucreazã în mod special la educarea copiilor în grãdinițe, venind în ajutor familiilor acestora.

În comunitatea din Bacãu sunt cinci surori: sr. Bernadeta Dior, sr. Tereza Iștoc, sr. Maria Lucaci, sr. Monica Doboș, sr. Ana Horvat

* * *

Evenimente importante, ale prezenței congregației în România
- Inaugurarea casei din Bacãu - Iulie 1999.
- Inaugurarea casei din Târgu Jiu - octombrie 1997.
- Inaugurarea casei din Pildești - septembrie 2000.
- Sãrbãtorirea celor zece ani de la prezența surorilor în România - 28 Mai 2003.
- Profesiunea perpetuã a șapte surori românce - 22 august 2004 Bacãu "Fericitul Ieremia".
- Canonizarea fondatoarei, Roza Venerini, la data de 5 octombrie 2006 de cãtre papa Benedict al XVI-lea.

Grãdinița "Roza Venerini" Bacãu

În grãdinițele surorilor sunt primiți, fãrã diferențe, copii de orice categorie socialã și de orice religie: catolicã, ortodoxã, protestantã... Ca toate grãdinițele catolice, Grãdinița "Maestre Pie" își orienteazã toatã atenția spre cãutarea valorilor autentice umane și creștine în spiritul fondatoarei, sfânta Roza Venerini.

Grãdinița pune în centrul preocupãrilor sale copilul și tinde sã creeze un mediu educațional cald, senin care sã-i conducã pe copii la cunoașterea și experimentarea iubirii lui Dumnezeu.
"Învãțãtoarele trebuie sã obținã mai mult cu bunãtatea decât cu asprimea, mai mult cu iubirea decât cu frica" (sf. Roza).

Aceastã grãdinițã aparține Congregației "Maestre Pie Venerini". Poartã numele fondatoarei congregației, Roza Venerini, care a deschis în Italia prima școalã femininã publicã în 1685. Pentru Roza Venerini "a educa" înseamnã sã ajuți persoana sã descopere planul lui Dumnezeu ascuns din eternitate, din inima fiecãruia dintre noi, astfel ceea ce vine din inimã dureazã mai mult și genereazã viațã.

Edificiul a fost construit în perioada 1993-1998 prin contribuția operei Kindermission Werk din Aachen și Cupa UEFA și a fost inauguratã în anul 1999. Unitatea funcționeazã în conformitate cu Legea nr. 196/1999 și a Ordonanței nr.87/1998 și are autorizația de încredere nr. 254 din 5.09.2002, iar la data de 7 noiembrie 2008 a avut loc evaluarea grãdiniței în vederea acreditãrii de cãtre ARACIP, dupã care a fost primitã acreditarea.

Grãdinița dispune de ample spații: sãli de grupã pentru activitãțile instructiv-educative dotate cu mobilier ergonomic, bibliotecã, salã de joc cu multe mijloace de învãțãmânt pentru dezvoltarea psiho-motricã a copiilor, salã de mese, salã polivalentã. Aici sunt cuprinși 105 copii în 4 grupe de la 3-6/7 ani.

Valorile care stau la baza educației în grãdinițã urmãresc dezvoltarea personalitãții umane, educația științificã, culturalã și spiritualã. Aici copiii învațã adevãratul sens al cuvintelor: bunãtate, înțelegere, toleranțã, iubire, dragoste și sprijin pentru aproapele. Se urmãrește creșterea armonioasã și integralã a copilului apropiindu-l de valorile și tradițiile culturale și creștine.

Grãdinița se bucurã de prestigiu, rezultatele foarte bune datorându-se muncii în echipã, colaborãrii cu pãrinții și cu ceilalți factori socio-culturali.

Menționãm cã în unitatea noastrã de 7 ani se desfãșoarã concursul internațional de artã plasticã și jucãrii pentru copii, "Copilul-zâmbet culoare". La data de 3 mai 2008 a avut loc ediția a VII-a cu tema "Curcubeul creației", la care s-a adãugat și sãrbãtorirea celor 10 ani de la înființarea grãdiniței, la care a luat parte și Execelența sa Aurel Percã, episcop auxiliar de Iași, și superioara generalã, sora Maria Teresa Crescini din Roma.

Breviar Online

© 2017 Parohia Romano-Catolică "Fericitul Ieremia" Bacău
Str. Digu Bîrnat, 4, 600349-Bacău; tel. 0234/577471; e-mail: pfibacau@gmail.com