Știri din viața parohiei - 2010

Urãtura AC - 2010

1. Aho! Aho! Frați gospodari,

Ascultați pe Acționari

Și, luați loc cum se cuvine!

Cã-anul nou aproape vine!

Noi umblãm a vã ura, (continuare)


Copiii ne-au vestit naşterea Mântuitorului

Sâmbãtã, 25 decembrie 2010, dupã sfânta Liturghie de la ora 18.00, a avut loc redarea unei scenete a Naşterii Domnului de cãtre copii, apoi Eliza Trefaş a reuşit prin minunatul ei dans sã ne introducã mai mult în atmosfera sãrbãtorii Crãciunului. Programul a continuat cu un concert de colinde pregãtit deasemenea de copilaşi, susținuți de pr. Marius şi domnul dascãl Edi. Se pare cã şi Moş Crãciun a rãmas impresionat... (continuare)


Concertul de colinde al corului mare al Parohiei "Fericitul Ieremia"

Duminicã, 19 decembrie 2010, dupã Sfânta Liturghie de la ora 18.00, corul parohiei noastre, pregãtiți de dirijorul Adrian Farcaş, au susținut un repertoriu muzical de colinde încântãtor. Dupã o perioadã îndelungatã de muncã şi eforturi din partea fiecãrui membru al corului parohial, comunitatea parohiei a avut ocazia sã fie colindatã şi în acest an de corul adulților. Toți cei care au participat în aceastã searã la concert... (continuare)


Corul Juvenes Ecclesiae ne-a colindat

Juvenes Ecclesiae, corul de tineri al catedralei romano-catolice din Iaşi, a susținut marți, 21 decembrie 2010, un minunat concert de colinde. Corul a fost pregãtit de Maximilian Husaru. Într-o atmosferã de crãciun, tinerii interpreți i-au introdus pe ascultãtorii din parohia noastrã, şi nu numai, în minunata atmosferã a sãrbãtorii venirii Domnului prin minunatul lor cânt. La acesta searã de basm au participat un numãr mare de perosoane... (continuare)


Tinerii la colindat şi la concert... la Iaşi

Devenitã de acum o tradiție, ieşirea la Iaşi din duminica de dinaintea Crãciunului e aşteptatã cu multã nerabdare de tinerii Parohiei "Fericitul Ieremia", pentru a petrece o zi împreunã colindând şi ascultând un concert încântãtor de colinde, susținut de Seminarul Teologic din Iaşi. Astfel, duminicã, 19 decembrie, un grup de aproape 50 de tineri, însoțiți de pr. Adrian, am plecat înspre Iaşi în jurul prânzului, plini de voie bunã... (continuare)


Am fost dupã Lumina pãcii de la Betleem

Totul a început cu o întâmplare neînsemnatã petrecutã în 1988 de Crãciun, când o bãtrânicã ajunge în casa lui Bert Grunwald (inițiatorul proiectului) cu Lumina pacii. Atunci bãtrânica îl întreaba dacã nu ar fi interesat sã aibã şi el aceastã luminã, fiind conducãtorul cercetaşilor. Încântat a primit lumina şi s-au bucurat împreunã de ea, dar întâmplarea a fost uitatã, pânã un an mai târziu, când amintirea acelei batrane... (continuare)


Invitație la ceremonia Luminii pãcii de la Betleem

Dupã ce PS Petru Gherghel, episcop romano-catolic de Iaşi, va oficia sâmbãtã, 18 decembrie 2010, la ora 10.00, în biserica "Sf. Tereza a Pruncului Isus" din Roman, o Liturghie în cadrul cãreia va avea loc ceremonia de împãrțire a Luminii pãcii de la Betleem, în aceeaşi zi, începând cu ora 18.00, va fi celebratã la Parohia "Fericitul Ieremia", str. Digu Bârnat, nr. 4 (lângã Selgros), împãrțirea Luminii pãcii pentru comunitãțile din Bacãu... (continuare)


ACT - Reculegere şi Adeziune

Duminicã, 5 decembrie 2010, a avut loc un eveniment important pentru Dieceza de Iaşi: toți tinerii care sunt membrii, precum şi simpatizanții Acțiunii Catolice au reînnoit sau au depus adeziunea lor, în fața comunitãții precum şi a asistentului spiritual. Am promis împreunã cu tinerii din celelalte parohii ale Diecezei de Iaşi, sã-l slujim pe Cristos şi Biserica sa, prin transformarea acestei promisiuni în fapte concrete... (continuare)


Peregrinatio Mariae. Procesiune pe strãzile oraşului

Prezența icoanei sfintei Fecioare de la Cacica la Bacãu s-a încheiat cu o procesiune pe strãzile oraşului, miercuri, 8 decembrie 2010. PS Anton Coşa, episcop de Chişinãu, a celebrat Liturghia de la ora 18.00 din biserica "Sfinții Petru şi Paul". Dupã sfânta Liturghie a urmat procesiunea la care a participat un numãr foarte mare de credincioşi. În ultima zi a prezenței Icoanei Maicii Domnului de la Cacica în biserica "Sfinții Petru şi Paul"... (continuare)


Peregrinatio Mariae. Sosirea icoanei la biserica Bacãu centru

Mulțime mare de credincioşi, seminarişti şi preoți, în frunte cu pãstorul Diecezei de Iaşi, PS Petru Gherghel, şi pr. decan Isidor Dâscã, au întâmpinat duminicã, 5 decembrie, Icoana Maicii Domnului de la Cacica în fața bisericii "Ss. Petru şi Paul" din Bacãu. Icoana va rãmâne la Bacãu pânã miercuri seara. Icoana fãcãtoare de minuni a Maicii Domnului de la Cacica, în pelerinajul ei prin comunitãțile catolice din Moldova... (continuare)


Expoziția Giulgiului din Torino la Oratoriul "Don Bosco"

Fundația "Sfântul Ioan Bosco" din Bacãu organizeazã, la oratoriul "Don Bosco", expoziția Giulgiului din Torino, copie fotograficã în mãrime naturalã, în perioada 4-10 decembrie 2010. În aceastã primãvarã, a fost o nouã expoziție a Giulgiului din Torino în prezența papei Benedict al XVI-lea. Alãturându-ne acestor evenimente semnificative pentru lumea întreagã, pregãtind Naşterea Domnului nostru Isus Cristos, vom face şi noi o expoziție a unei copii... (continuare)


Vine icoana de la Cacica la Bacãu

Icoana Maicii Domnului de la Cacica va fi adusã pentru trei zile în Parohia "Sf. Nicolae" din Bacãu. Icoana face pe parcursul a trei ani un pelerinaj în întreaga Diecezã de Iaşi. Programul celebrãrilor din catedrala "Ss. Petru şi Paul" din Bacãu cu ocazia prezenței icoanei Maicii Domnului de la Cacica (5 decembrie, ora 16.30 - 8 decembrie, ora 20.00)... (continuare)


Calendarul creştin catolic-ortodox 2011

Parohia "Fericitul Ieremia" propune credincioşilor creştini, catolici şi ortodocşi, un loc de întâlnire spiritual comun prin folosirea unui calendar ecumenic ce reuneşte, pe aceeaşi foaie, unele lângã altele, sãrbãtorile din calendarul fiecãrei confesiuni. Intitulat "Calendarul creştin catolic-ortodox 2011", beneficiind de un format grafic de excepție, cu imagini din din diferitele activitãți pastorale care s-au desfãşurat în Bacãu, şi nu numai... (continuare)


Calendarul creştin catolic-ortodox 2011

Parohia "Fericitul Ieremia" propune credincioşilor creştini, catolici şi ortodocşi, un loc de întâlnire spiritual comun prin folosirea unui calendar ecumenic ce reuneşte, pe aceeaşi foaie, unele lângã altele, sãrbãtorile din calendarul fiecãrei confesiuni. Intitulat "Calendarul creştin catolic-ortodox 2011", beneficiind de un format grafic de excepție, cu imagini din din diferitele activitãți pastorale care s-au desfãşurat în Bacãu, şi nu numai... (continuare)


Concert de muzicã de orgã şi cor

Decanatul Romano-Catolic de Bacãu a organizat duminicã, 21 noiembrie 2010, la ora 19.00, un concert de muzicã religioasã şi orgã în biserica "Ss. Petru şi Paul". La acest eveniment au participat parohiile romano-catolice din Bacãu: "Sfânta Cruce", "Fericitul Ieremia" şi "Sfântul Nicolae", precum şi corul Seminarului "Sfântul Iosif" tot din Bacãu. Evenimentul a avut loc cu ocazia sfintei Cecilia, sãrbãtoritã la 22 noiembrie... (continuare)


Admissio la Institutul Teologic din Iaşi

Paisprezece studenți din anul III printre care şi seminaristul din parohia noastrã Eusebiu Tulbure, de la Institutul Teologic din Iaşi, au fost admişi sâmbãtã, 20 noiembrie, printre candidații la ordinele sacre. Cu aceastã ocazie ei au îmbrãcat în mod oficial haina clericalã (reverenda). Celebrarea a început la ora 18.30 în capela Seminarului din Iaşi şi a fost prezidatã de PS Aurel Percã. Celebrarea admiterii noilor candidați la ordinele sacre... (continuare)


Zi de formare pentru tinerii Acțiuni Catolice

Sâmbãtã, 13 noiembrie 2010, la Oratoriul Salezian "Don Bosco" a avut loc ziua de formare pentru tinerii din Acțiunea Catolicã zona Bacãu. La aceastã zi de formare au fost prezenți 98 de tineri din 17 parohii printre care şi 14 tineri şi simpatizanți ai Acțiunii Catolice din parohia noastrã, împreuna cu pr. Marius Ilieş. Ziua de formare a început cu o rugãciune şi cu un joc de cunoaştere, momentul principal al zilei a fost momentul de formare: "Dacã nu acum, când?... (continuare)


"Ziua Bucuriei"

Sâmbãtã, 6 noiembrie 2010, copiii din Parohia "Fericitul Ieremia", au mers în vizitã la Parohia "Sfânta Cruce" Bacãu, deoarece era "Ziua Bucuriei" organizatã de Acțiunea Catolicã a Copiilor, unde s-au adunat cu mic cu mare peste 200 de copii. La ora 10.30, în curtea bisericii noastre, copiii au început sã se adune, unul câte unul, pânã când au rãspuns invitației 23 de copii. În multe maşini, ne-am îngrãmãdit cu toții, ori mai lejeri, ori mai înghesuiți... (continuare)


Clipe minunate împreunã!

Plini de energie şi bucurie, duminicã, 24 octombrie 2010, într-o zi însoritã, dupã ce am avut deschiderea oficialã a anului asociativ Scout 2010-2011, lupişorii şi temerarii însoțiți de animatori şi de pr. Adi şi pr. Marius şi încãrcați cu daruri au facut o vizitã la Orfelinatul "Sfânta Maria" din satul Barați. Odatã ajunşi, am fost primiți cu mult drag şi ne-au fost prezentate câteva clase unde copiii învațã, îşi fac temele, citesc. Apoi am vizitat camerele copiilor... (continuare)


Acțiunea Catolicã în slujba Bisericii pentru binele lumi

Anul acesta, în ziua de 16 octombrie 2010, Acțiunea Catolicã "Sf. Iosif" din Dieceza de Iaşi, a împlinit 18 ani de la înființare. Adicã am ajuns la vârsta majoratului! Am avut deosebita onoare de a participa împreunã cu membrii, simpatizan?ii şi pãrintele spiritual Marius din parohia noastrã la întâlnirea Acțiunii Catolice cu pãstorul diecezei în Catedrala "Sf. Fecioarã Maria, Reginã" din Iaşi. Aceastã întâlnire a fost un moment de comuniune şi sãrbãtoare a tuturor membrilor AC... (continuare)


Am cântat AVE MARIA! la Lourdes!

Un grup de 42 de credincioşi, majoritatea din parohia noastrã, însoțiți de pr. Adrian Blãjuțã, pr. Edi Patraşcu şi pr. Mihai Cãtãu, au participat, în perioada 1-14 septembrie 2010, la un pelerinaj care a avut ca țintã sanctuarul marian de la Lourdes. Cele 14 zile petrecute în pelerinaj au fost încãrcate de haruri şi binecuvântãri şi s-au dovedit a fi momente de trãire intensã în compania sfintei Maria. Un pelerinaj este o rugãciune mult mai puternicã, mai fierbinte adusã lui Dumnezeu... (continuare)


Cine educã, iubeşte

Fundația salezianã "Sfântul Ioan Bosco" din Bacãu, str. Tazlãului, 9, în colaborare cu Asociația Eurocivica, organizeazã a III-a ediție a ZILEI EDUCAțIEI, duminicã, 17 octombrie 2010, între orele 15.00 - 17.30 pentru... (continuare)


Amintiri din misiune...

Gândul de a merge într-o țarã în care oamenii nu-l cunosc pe Dumnezeu m-a fascinat mereu. Poate pentru cã este vorba de ceva total necunoscut. Am vãzut în acest tip de experiențã o încercare pe care am vrut sã vãd dacã o pot trece... (continuare)


Vara împreunã la Cacica

Ca în fiecare an, şi anul acesta, cu ocazia sãrbãtorii Adormirii Maicii Domnului, mii de credincioşi s-au adunat la sanctuarul de la Cacica pentru a o cinsti pe sfânta Fecioarã Maria. De aceastã datã PS Petru Gherghel a avut ideea sã-i invite şi pe copii pentru a lua parte la aceastã sãrbãtoare şi pentru a fi mai aproape de Isus şi Maria, sâmbãtã, 14 august 2010. La invitația PS Petru Gherghel, aproximativ 50 de copii şi animatorii, în frunte cu pãrintele Marius... (continuare)


Campus: Împreunã la bine şi la greu... la Pralea

Lupişorii şi temerarii împreunã cu animatorii lor şi cu pãrintele Adi au organizat şi au participat la un campus desfãşurat în localitatea Pralea, în perioada 2-6 august 2010. Și pentru cã data de 2 august era o zi specialã pentru scoutiştii din parohia noastrã, ne-am adunat liderii împreunã cu lupişorii şi temerarii pentru a pleca în campus la Pralea. Am participat la sfânta Liturghie, apoi am pornit spre locul unde... (continuare)


Bun venit, pãrinte Marius!

Duminicã, 1 august 2010, comunitatea noastrã a avut onoarea şi bucuria de a-l cunoaşte pe noul vicar, mai ales tinerii care erau nerãbdãtori sã vadã cine este şi cu cine vor avea de-a face în urmãtorii anii. Au fost surprinşi când l-au vãzut sus cât de mic şi firav era cã abia se vedea. Pãrintele Marius a încercat sã-şi ascundã emoțiile fațã de noi, dar degeaba, se vedeau pânã şi la ultimul omu din spatele bisericii... (continuare)


Mulțumim, pãrinte Paul!

Spunea cineva cã cele mai grele cuvinte pe care le poți spune unei persoane dragi sunt cuvintele de rãmas bun. Și într-adevãr avea mare dreptate. Aceste cuvinte însã nu se pot spune decât împreunã cu un mare şi din inimã "Mulțumesc!". În urmã cu trei ani, poposea în parohia noastrã pãrintele Paul Agu. L-am primit cu brațele deschise, i-am arãtat împrejurimile şi ne-am hotãrât ca împreunã sã construim ceva frumos aici, la Fericitu'... (continuare)


Un campus de neuitat: la Câmpulung Moldovenesc

Un grup de tineri din organizația Scout din parohia noastrã a avut prilejul de a ajunge în Câmpulung Moldovenesc pentru a petrece cinci zile de neuitat alãturi de tinerii din respectiva comunitate, în mijlocul naturii, pentru cã acolo se simt ei într-o legãturã mai strânsã între ei şi cu Domnul. Acest campus a avut loc în perioada 20-24 iulie, însoțiti de cãtre îndrumãtorul spiritual al grupului, pr. Adrian Blãjuțã... (continuare)


Interviu cu un misionar din parohia noastrã: Ciprian Solomon

La începutul lunii iunie, tânãrul nostru seminarist Ovidiu Ciprian Solomon s-a întors din Africa unde dieceza noastrã are o misiune, respectiv în Maikona, dieceza de Marsabit. El este în anul V pastoral şi a fost trimis împreunã cu un coleg de-al sãu din Sãbãoani (Ciobanu Dominic Sorin) pentru o perioadã de 6 luni în Kenya pentru o experiențã misionarã. Din experiența avutã ne împãrtãşeşte câteva impresii despre misiune: (continuare)


Momente de har în parohia "Fericitul Ieremia": Primiția pãrintelui Farcaş Cãtãlin

Parohia "Fericitul Ieremia" din Bacãu a fost din nou în sãrbãtoare duminicã, 20 iunie 2010, pentru cã pãrintele Farcaş Cãtãlin a celebrat prima sa Sfântã Liturghie în aceastã comunitate. El a fost primit de familia sa, de preoții şi seminariştii parohiei împreunã cu mulți credincioşi ai parohiei noastre. Înainte de a începe celebrarea Liturghiei, pãrintele paroh Dumitru Gabor i-a urat în numele credincioşilor "Bun venit!" pãrintelui nou sfințit... (continuare)


Un nou preot din parohia noastrã: Pr. Cãtãlin Farcaş

La încheierea Anului Sfintei Preoții, în catedrala din Iaşi, în ziua de 11 iunie 2010, solemnitatea Preasfintei Inimi a lui Isus, au fost hirotoniți 24 de preoți, printre care s-a aflat şi pr. Cãtãlin Farcaş din parohia noastrã: 14 pentru Dieceza de Iaşi, doi pentru Arhidieceza de Bucureşti, şapte pentru Ordinul Fraților Minori Conventuali şi unul pentru Ordinul Fraților Minori Capucini. Cei 24 au fost hirotoniți prin impunerea mâinilor PS Petru Gherghel... (continuare)


O serbare de neuitat

Cu ocazia zilei de 1 Iunie şi de sfârşit de an şcolar, Grãdinița "Roza Venerini" a organizat sâmbãtã, 5 iunie 2010, la grãdinița cu acelaşi nume, împreunã cu pãrinții o mini serbare pe cinste. Dupã un scurt program artistic au urmat concursuri pentru copii şi pãrinți. Atât copii cât şi pãrinții aşteptau cu nerãbdare sã vadã marea surprizã anunțatã. Pãrinții şi toți cei prezenți au fost profund impresionați de aceste momente petrecute împreunã... (continuare)


Ziua veseliei la Lespezi

Sâmbãtã, 5 mai 2010, Parohia Lespezi a fost gazda întâlnirii diecezane Sãrbãtoarea Copiilor. Tema din acest an a fost "Isus este Învãțãtorul meu". Sfânta Liturghie a fost prezidatã de PS Aurel Percã, prezenți fiind peste 80 de preoți. În jurul altarului s-au adunat aprox. 3.000 de copii din 80 de parohii ale Diecezei de Iaşi, însoțiți de peste 400 de animatori. Din parohia noastrã au participat 70 de copii însoțiți de pr. Adrian şi pr. Cornel... (continuare)


Sãrbãtoarea Trupul şi Sângele Domnului în parohia nostrã

Ziua de 3 iunie. O zi obişnuitã pentru unii, dar specialã pentru creştinii romano-catolici. O zi cu o încãrcãturã profundã, ziua când am putut sã sãrbãtorim cum se cuvine preasfântul trup şi sânge al Domnului nostru Isus Cristos, popular sãrbãtoarea fiind cunoscutã sub numele de Joia Verde. Aceastã zi importantã a fost sãrbãtoritã şi în cadrul parohiei noastre, prin trei celebrãri liturgice, cea de cu searã fiind una încãrcatã de emoție specialã... (continuare)


L-au primit pe Isus... în Prima Sfântã Împãrtãşanie

Duminicã, 30 mai 2010, 28 de copii (18 fete şi 10 bãieți) din parohia noastrã l-au primit pentru prima datã pe Isus în Sfânta Împãrtãşanie. Celebrarea a început la ora 12.00 şi a fost prezidatã de pr. Adrian Blãjuțã, care i-a avut alãturi pe pr. Venceslau Grosu, superiorul salezienilor din parohianoastrã, şi pe pr. Cornel Gabor, care a şi predicat. Pregãtirea copiilor pentru acest eveniment a fost inițiatã la începutul lunii martie... (continuare)


Hramul Salezienilor

Congregația Salezianã a trãit o zi specialã sâmbãtã, 29 mai 2010, când a fost sãrbãtoritã cea cãreia sfântul Ioan Bosco îi acorda o atenție deosebitã: Sfânta Fecioarã Maria, Ajutorul Creştinilor. Cu acest scop a fost celebratã şi sfânta Liturghie de la ora 18.00, precedatã de rugãciunea Rozariului, iar dupã Liturghie a urmat o procesiune pânã la Oratoriu. Dupã o zi trãitã în entuziasm în cadrul unui curs pentru animatori, seara a fost un prilej pentru a mulțumi pentru ziua minunatã petrecutã împreunã... <continuare)


Corul... la iarbã verde

Membrii corului mare al parohiei noastre au fãcut sâmbãtã, 15 mai 2010, o ieşire la iarbã verde la Valea Budului, unde au trãit împreunã clipe de relaxare şi de bucurie. Dupã munca intensã depusã în ultimele luni, pregãtind ore în şir cântecele care au fãcut sãrbãtorile pascale şi hramul mult mai frumoase, a sosit momentul şi pentru puținã relaxare pentru corul parohiei, pentru preoți şi pentru celelalte persoane implicate în bunul mers al activitãților parohiale... (continuare)


Ziua bolnavului în parohie

Parohia noastrã a organizat Ziua Bolnavului la nivel parohial joi, 13 mai 2010, pentru a marca Cea de-a XVIII-a Zi Mondialã a Bolnavului, eveniment la care au participat multe persoane bolnave şi vârstnice din parohie. Dupã ce persoanele vârstnice şi cu probleme de sãnãtate au fost anunțate din timp despre sãrbãtoarea care va avea loc, la ora 18.00 pr. vicar Adrian Blãjuțã a celebrat o sfântã Liturghie specialã pentru şi împreunã cu bolnavii comunitãții... (continuare)


Hramul parohiei noastre

Comunitatea "Fericitul Ieremia" din Bacãu a trãit bucuria de a celebra hramul parohiei duminicã, 9 mai 2010, începând cu ora 11.00. La Liturghia de hram au participat 29 de preoți şi doi preoți care au stat la spovezi; printre preoții celebranți s-au aflat pr. decan Isidor Dâscã, cel ce a prezidat Liturghia, pr. Dumitru Gabor, parohul comunitãții, pr. Tiberio Scorrano, superiorul comunitãții carmelitane din Luncani, pr. Celeste Pianezze... (continuare)


Concurs internațional

Grãdinița "Roza Venerini" din Bacãu a organizat, la 7 mai 2010, ediția a IX-a a concursului internațional de artã plasticã şi jucãrii pentru copii intitulat "Copilul - zâmbet şi culoare". La Grãdinița "Roza Venerini" din Bacãu poveştile copilãriei sunt adevãrate, ele sunt legate de tot ceea ce este frumos şi pur, de grija pentru copil şi pentru naturã. Începând cu anul 2001, în ziua de 7 mai, atunci când se sãrbãtoreşte ziua fondatoarei... (continuare)


Cleja: Ziua Tineretului la nivel diecezan

Tinerii din parohia "Fericitul Ieremia" din Bacãu, împreunã cu pr. Paul Agu, au participat duminicã, 2 mai 2010, la Ziua Tineretului. Aceasta a avut loc la Cleja, în Parohia "Sf. Marcu", iar tema propusã pentru acest an de papa Benedict al XVI-lea a fost: "Învãțãtorule bun, ce trebuie sã fac ca sã moştenesc viața veşnicã?" (Mc 10,17).. Ce-i trebuie unui tânãr ca sã fie tânãr? Veselie, entuziasm, un microbuz şi Ziua Tineretului. (continuare)


Întâlnirea preoților de la Lugoj

Cea de-a cincea Întâlnire Naționalã a Preoților a avut loc la Lugoj, între 13 şi 15 aprilie 2010. Au participat în jur de 50 de preoți din diecezele şi eparhiile catolice din țarã. În prezența Preasfințitului Alexandru Mesian, episcop greco-catolic de Lugoj, prelegerile şi dezbaterile din cadrul acestei întâlniri au pornit de la tema "Preoția - mãrturie şi trãire a iubirii lui Cristos" şi au fost susținute de pr. conf. univ. Cristian Barta. (continuare)


Ceremoniile de înviere

La ceremoniile din Vigilia Pascalã de la biserica noastrã, care au avut loc sâmbãtã, 3 aprilie 2010 s-a adunat o mulțime foarte mare de credincioşi. Celebrarea a început cu Ceremonia Luminii. Dupã binecuvântarea focului de cãtre pr. paroh Dumitru Gabor, a fost aprinsã Lumânarea Pascalã de la care, la rândul lor, toți cei prezenți au aprins lumânãrile proprii. (continuare)


"Festivalul luminii" - 2010 la Bacãu

În prezența a numeroşi bãcãuani s-a desfãşurat "Festivalul luminii". Acest festival a fost organizat de cercetaşii din Bacãu şi s-a desfãşurat în ziua de sâmbãtã, 13 martie 2010, în Piața Tricolorului din Bacãu, între orele 19.00 şi 21.00. Prima ediție a "Festivalului luminii" din Bacãu a reuşit sã acapareze atenția şi timpul bãcãuanilor pentru douã ore magice în care au putut admira cele peste 2000 de gulguțe... (continuare)


La mulți ani, mami!

Copiii şi tinerii parohiei "Fericitul Ieremia" din Bacãu, împreunã cu pãrinții vicari, pr. Adi şi pr. Paul, au sãrbãtorit într-un mod deosebit "Ziua Mamei". Aceştia au pregãtit împreunã mãrțişoare, au mers în vizitã la bãtrânele, şi au organizat o micã serbare dupã Liturghia de searã din data de 8 martie 2010. "Fericit copilul care dã mamei sale mulțumirile şi mângâierile pe care le-a primit" spunea Bersot... (continuare)


Grãdinița "Roza Venerini": Ziua celei dragi - mama

Cu ocazia zilei de 8 Martie, zi dedicatã tuturor mamelor, copiii de la Grãdinița "Roza Venerini" au organizat sâmbãtã, 6 martie 2010, un moment artistic dedicat mamelor. La acest eveniment au participat copiii celor patru grupe împreunã cu educatoarele, pãrinții, bunicii, frații, surorile şi nu în ultimul rând pr. Adrian... (continuare)


Noi membri în Scout

Un grup de 13 copii şi tineri din parohia noastrã au depus promisiunea Scout luni, 22 februarie 2010, intrând oficial în aceastã organizație. Data de 22 februarie este o zi specialã pentru toți scoutişti din lume, începând încã din anul 1907, când lordul Robert Banden Powel a întemeiat marea familie Scout... (continuare)


Scoutişti din nou împreunã... în excursie la Vatra Dornei

23 de tineri scoutişti din parohia noastrã împreunã cu pr. Adi au fãcut între 1 şi 3 februarie 2010 o excursie la Vatra Dornei. Totul a început cu o idee pentru vacanțã; cu toții ne doream foarte mult sã mai petrecem câteva zile de neuitat împreunã. Pentru 1 februarie am hotãrât sã ne adunãm cu toții dis-de-dimineațã la o sfântã Liturghie pentru a putea începe aceastã experiențã sub privirile Domnului... (continuare)


Salezienii în sãrbãtoare

Comunitatea salezianã prezentã în Parohia "Fericitul Ieremia", din Bacãu, a sãrbãtorit duminicã, 31 ianuarie 2010, sãrbãtoarea patronului spiritual, Ioan Bosco. Dupã o pregãtire prealabilã de trei zile, sãrbãtoarea a fost marcatã printr-o celebrare solemnã în biserica noastrã, în cadrul Liturghiei de la ora 10.30. Alãturi de preoții salezieni din cadrul comunitãții au celebrat şi pãrintele paroh Dumitru Gabor, pãrintele Felix Roca, precum şi pãrintele Silviu Hodiş, predicatorul sfintei celebrãri. (continuare)


În rugãciune pentru unitate

Cu ocazia Octavei Mondiale de Rugãciune pentru Unitatea Creştinilor, care s-a desfãşurat între 18 şi 25 ianuarie 2010, au avut loc la Bacãu întâlniri între comunitatea catolicã şi cea ortodoxã. A devenit deja o tradiție pentru cele douã parohii din nord-estul Bacãului, "Sfinții Trei Ierarhi" şi "Fericitul Ieremia", sã se întâlneascã, sã asculte cuvântul lui Dumnezeu şi sã se roage împreunã, an de an, "ca toți sã fie una"... (continuare)Știri din viața parohiei - 2009

Uite, vine Moş Crãciun!

Vineri, 25 decembrie 2009, în seara de Crãciun, copiii şi tinerii din parohia noastrã au pregãtit o scenetã şi un concert de colinde prin care sã vesteascã marea bucurie a naşterii lui Isus într-un mod deosebit şi sã-l primeascã pe Moş Crãciun. Cei mai mici dintre enoriaşii parohiei ne-au bucurat cu talentul lor prin sceneta numitã "Caut o casa pentru Fiul meu!", pregãtitã împreunã cu pr. Adi şi sora Ana. (continuare)


Deschide inima, creştine!

Corul mare al parohiei noastre a susținut marți, 22 decembrie 2009, începând cu ora 19.00, un concert de colinde introducându-i pe toți cei prezenți în atmosfera Crãciunului. La sfârşitul concertului, scoutiştii au împãrțit lumina pãcii de la Betleem, un simbol al lui Cristos, cel care vine sã ne lumineze şi care doreşte ca lumina sa sã lumineze inimile tuturor oamenilor. (continuare)


Am plecat sã colindãm... la Iaşi

La fel ca şi anul trecut, duminicã, 20 decembrie 2009, 53 de tineri din Parohia "Fericitul Ieremia", din Bacãu, însoțiți de pãrinții vicari, au decis sã vesteascã naşterea Domnului Isus Cristos, colindând şi apoi participând la concertul seminariştilor de la catedrala "Sf. Maria, Reginã" din Iaşi. Primul care a putut aprecia vocile celor 53 de tineri a fost pãrintele paroh, Dumitru Gabor, care a fost colindat înainte de plecarea spre Iaşi. Apoi cu mic cu mare, tinerii însoțiți de pãrinții vicari Adi şi Paul, au plecat spre Iaşi. (continuare)


AC la concert

Tinerii de la AC din parohia noastrã au participat sâmbãtã, 19 decembrie, la Concertul de colinde organizat de Acțiunea Catolicã a Tinerilor zona Bacãu, la Oratoriul "Don Bosco". Ajuns deja la a doua ediție, acest concert a reunit 170 de tineri din 12 parohii cu Acțiune Catolicã din zona Bacãu. A fost un moment de bucurie şi împãrtãşire a gândurilor bune pe care le avem cu ocazia sãrbãtorilor ce vor veni. (continuare)


Concert caritativ de Crãciun

Grupul "Celest" şi Orchestra de elevi de la Liceul de Artã din Bacãu au sustinut în biserica noastrã, marți, 15 decembrie 2009, un concert de caritate pentru copiii din Kenya. Tinerii muzicieni au interpretat colinde celebre, ce au smuls ropote de aplauze credincioşilor prezenți în bisericã. Orchestra liceului împreunã cu Grupul "Celest", format din Adriana Vacaru, Oana Stroia, Monica Bejenaru, Adrian Muntenaşu, Andrei Ciobanu şi Abel Coban au sensibilizat asistența pentru a dona bani pentru ajutorarea copiilor subnutriți din Kenya... (continuare)


Avem un nou diacon: Cãtãlin Farcaş

Tânãrul Cãtãlin Farcaş, din parohia noastrã, a fost hirotonit diacon marți, 8 decembrie 2009, în catedrala din Iaşi, în cadrul Liturghiei de la ora 11.00, prezidatã de PS Petru Gherghel. Studenții hirotoniți diaconi s-au aflat în exerciții spirituale în perioada 30 noiembrie - 7 decembrie 2009, momente în care au avut ocazia sã mediteze cât mai profund la taina de care urmau sã fie fãcuți pãrtaşi, primind prima treaptã a Preoției; în timpul exercițiilor spirituale au fost îndrumați de pr. Gheorghe Cojocaru, paroh la Nicolae Bãlcescu (jud. Bacãu). (continuare)


Calendarul creştin catolic-ortodox al Decanatului de Bacãu 2010

Parohia noastrã propu- ne credincioşilor, cato- lici şi ortodocşi, un loc de întâlnire spiritual comun prin folosirea unui calendar ecume- nic ce reuneşte sãrbãtorile din calen- darul fiecãrei confesiuni. Intitulat "Calendarul creştin catolic-ortodox 2010 al Decanatului de Bacãu", beneficiind de un format grafic de excepție, cu imagini din toate bisericile parohiale ale Decanatului de Bacãu şi date ale hramurilor parohiilor respective... (continuare)


Bucurie în Acțiunea Catolicã!

Un grup de 10 tineri din parohia noastrã şi-au reînoit duminicã, 6 decembrie, adeziunea în cadrul Acțiunii Catolice şi dorința de a ieşi din anonimat, pentru a fi sprijin şi colaborator fidel Bisericii.Pentru ca acest moment sã fie cu adevãrat unul care sã ne îmbogãțeascã, am început pregãtirea lui încã de sâmbãtã, 5 decembrie. (continuare)


Schimb de experiențã la Piatra Neamț

Lupişorii de la scout, au fãcut schimb de experiențã cu cerce- taşii din Piatra Neamț, sâmbãtã, 28 noiembrie 2009. De dimineațã ne-am adunat cu mic, cu mare în fața parohiei pentru a începe o minunatã. "Dragi cercetaşi, sâmbãtã, 28 noiembrie, vom avea parte de un schimb de experiențã cu cercetaşii din Piatra Neamț, aşa cã pregãtiți-vã zâmbetele şi voia bunã pentru cã de dimineațã ne adunãm cu mic, cu mare în fața parohiei pentru a începe o minunatã zi". (continuare)


Invitație la "Ziua bucuriei"

Acțiunea Catolicã a Copiilor îi invitã pe cei mai mici membrii ai sãi împreunã cu animatorii din zona Bacãu la "Ziua Bucuriei", sâmbãtã, 31 octombrie 2009, la Parohia "Sf. Nicolae" din Bacãu. Motoul întâlnirii va fi "Bucurați-vã pentru cã numele voastre sunt scrise în ceruri" (Lc 10,20). Obiectivele întâlnirii sunt lansarea temei anului asociativ 2009-2010, predarea ştafetei din partea foştilor responsabili şi consolidarea legãturii dintre copiii şi animatorii AC din zona Bacãu. (continuare)


Scout - o zi împreunã la Mãgura

Cercetaşii din parohia noastrã însoțiți de pãrintele Adi au marcat începerea noului an asociativ Scout printr-o zi petrecutã împreunã în naturã, în ziua de sâmbãtã, 10 octombrie 2009. Pentru a porni cu încredere în noul an asociativ şi pentru binecuvânta acest început a fost celebratã şi o sfântã Liturghie în naturã. (continuare)


Împreunã cu Isus din Preasfântul Sacrament

Duminicã, 4 octombrie 2009, copiii din parohia noastrã, împreunã cu pr. Adrian, sora Ana, domnul dascãl Edi şi mulți alți credincioşi au petrecut o orã de rugãciune împreunã cu Isus din Preasfântul Sacrament. La adorație s-au ridicat la Domnul rugãciuni pentru misiuni, misionari şi cât mai multe chemãri şi rãspunsuri pentru misiune, devenind conştienți cã fiecare dintre noi, fie mare, fie mai mic, este un mic misionar oriunde ne-am afla. (continuare)


Aventurã de neuitat: Ploscuțeni

Lupişorii şi temerarii împreunã cu animatorii şi pr. Adi au participat la un campus în Ploscuțeni (VN), în perioada 21-25 iulie 2009. Într-o zi de marți, dimineața, vedeai cum vin în curtea biserici lupişori şi temerari dornici de plecare. Am aşezat bagajele, ne-am aşezat şi noi şi am pornit spre locul unde visele noastre aveau sã se împlineascã. Și dupã zeci de kilometri de cântece şi țipete am ajuns la Casa-Kolping din Ploscuțeni. (continuare)


INTC 2009: "Douã flãcãri unite dau o flacãrã mai puternicã"

S-a încheiat, la 26 iulie 2009, a XI-a ediție a Întâlnirii Naționale a Tineretului Catolic, desfãşuratã între 22-26 iulie 2009 la Baia Mare, tema fiind "Un foc care aprinde alte focuri" (Fil 1,21) şi motoul "Pentru mine a trãi este Cristos" (Fil 1,21). Noi suntem tineri, cu gând curat, frumos, Suntem flori, înnobilând aceste locuri... Am cântat împreunã, toți cei 2000 de tineri veniți din toatã țara la Baia Mare, pentru cea de-a XI-a ediție a Întâlnirii Naționale a Tineretului Catolic (INTC). (continuare)


Administrarea Mirului

În biserica "Fericitul Ieremia", duminicã, 12 iulie 2009, în cadrul sfintei Liturghii de la ora 10.30, celebratã de PS Petru Gherghel, 162 de copii şi tineri din parohia noastrã l-au primit pe Duhul Sfânt prin sacramentul Mirului. PS Petru a fost însoțit la altar de pr. Isidor Dâscã, decan de Bacãu, pr. Dumitru Gabor, parohul comunitãții "Fericitul Ieremia", pr. Venceslau Grosu, superiorul salezienilor din Bacãu, şi de alți 12 preoți... (continuare)


Douã primiții în parohia noastrã

Duminicã, 28 iunie 2009, pr. Lucian Daniel Bulai OFMC şi pr. Iulian Roca au celebrat prima lor sfântã Liturghie în comunitatea natalã. La celebrare au participat 20 de preoți, persoane consacrate, familiile primițianților şi un numãr foarte mare de credincioşi. Din partea pr. Lucian Daniel Bulai a participat şi un grup de persoane din Germania. (continuare)


Hirotonirea pr. Iulian Roca

La începutul Anului Sfintei Preoții, în catedrala din Iaşi, în ziua de 24 iunie, solemnitatea Naşterii Sfântului Ioan Botezãtorul, au fost hirotoniți 21 de preoți, 7 pentru Dieceza de Iaşi, 10 pentru Ordinul Fraților Minori Conventuali şi 4 pentru Ordinul Fraților Minori Capucini. Din parohia "Fericitul Ieremia" Bacãu a fost hirotonit pr. Iulian Roca. (continuare)


Scout la "noaptea albã"

Tinerii din Scout, "Fericitul Ieremia", împreunã cu pr. Adi (asistent spiritual al Scoutului din parohia noastrã), au petrecut între zilele de 19 şi 20 iunie 2009 o noapte de neuitat la Mãgura. A început cu o idee, a continuat cu propuneri, apoi cu câteva încercãri şi iatã apelul mult aşteptat: "Dragi scoutişti astãzi facem noapte albã!" (continuare)


Binecuvântarea copiilor şi a crinilor

Dupã ce în data de 13 iunie 2009 l-am sãrbãtorit pe sfântul Anton de Padova, "sfântul lumii întregi", marți, 16 iunie 2009, la sfânta Liturghie de la ora 18.00 a avut loc binecuvântarea copiilor şi a crinilor. Mulți credincioşi şi în special copii au venit la bisericã având crini în mâini, pentru a-l cinsti pe sfântul cel mai popular şi a-i cere mijlocirea. (continuare)


Un nou preot: Pr. Lucian-Daniel Bulai

În ziua de 15 iunie 2009, pr. diac. Lucian-Daniel Bulai, din Parohia "Fericitul Ieremia" Bacãu, a fost hirotonit preot, la Vachendorf (Germania) de cãtre PS Franz Dietl. "Hier bin ich" - "Sunt aici". Acestea au fost primele cuvinte exprimate de pr. Lucian Bulai la hirotonirea întru preoție. Familia candidatului a fost şi ea prezentã, alãturi şi de proprii confrați, de pãrintele provincial Emilian Cãtalin... (continuare)


Procesiunea de Joia Verde 2009

Solemnitatea "Trupul şi Sângele Domnului", denumitã popular Joia Verde, s-a celebrat în Parohia "Fericitul Ieremia" cu mare fast, joi, 11 iunie 2009. La sfârşitul sfintei Liturghii de searã - Liturghie concelebratã - s-a fãcut procesiunea cu preasfântul sacrament în jurul bisericii. Copiii de la prima sfânta Împãrtãşanie şi copii de la Grãdinița "Roza Venerini" îmbrãcați în alb, au aruncat flori în fața preasfântului sacrament. (continuare)


Sãrbãtoarea Copiilor la Gherãeşti (NT)

Frumusețe, gingãşie, bucurie sunt însuşirile care ar putea caracteriza Sãrbãtoarea Copiilor care s-a desfãşurat sâmbãtã, 6 iunie 2009, la Gherãeşti. Tema întâlnirii din acest an a fost "Isus este speranța noastrã", temã ce a rãspuns îndemnului papei Benedict al XVI-lea de a educa tinerele generații la descoperirea şi trãirea speranței creştine. La Liturghia concelebratã de 80 de preoți au fost prezenți circa 3.300 de copii din 72 de parohii... (continuare)


Copilãrie frumoasã ca-n poveşti

Grãdinița "Roza Venerini" din Bacãu a organizat duminicã, 31 mai 2009, cu ocazia zilei de 1 iunie, serbãri dedicate Zilei copilului, cu motto-ul "Copilãrie frumoasã ca-n poveşti". Semnificația Zilei copilului a fost una foarte importantã şi apreciatã, atât de copiii care o aşteptau cu nerãbdare, cât şi de cei prezenți care au apreciat-o la adevãrata ei valoare, pentru un moment fiecare dintre ei devenind copil... (continuare)


Hramul Parohiei

Comunitatea "Fericitul Ieremia" din Bacãu a trãit bucuria de a celebra hramul parohiei duminicã, 10 mai 2009, începând cu ora 10.30. La Liturghia de hram au participat 29 de preoți şi doi preoți care au stat la spovezi; printre preoții celebranți s-au aflat pr. decan Isidor Dâscã, cel ce a prezidat Liturghia, pr. Dumitru Gabor, pr. dr. Anton Sãbãoanu, pr. Cristinel Fodor, pr. Viorel Ababei, pr. Tiberio Scorrano, pr. Celeste Pianezze... (continuare)


Concurs internațional la Grãdinița "Roza Venerini"

Cu ocazia Sãrbãtorii "Sfintei Roza Venerini" Grãdinița cu acelaşi nume, "Roza Venerini", din Bacãu a organizat sâmbãtã, 9 mai 2009, Concursul Internațional de Artã Plasticã şi Jucãrii pentru copii: "Copilul - Zâmbet şi culoare", ediția a VIII-a. Anul acesta, la expoziție au participat 80 de unitãți şcolare din 12 județe ale țãrii, 5 grãdinițe din Italia şi Albania. Tema a fost "Copilãria frumoasã ca-n poveşti" la realizarea ei participând 500 de copii... (continuare)


Parohia noastrã pe internet

Parohia "Fericitul Ieremia" din Bacãu a lansat, la 8 mai 2009, în ziua comemorãrii Fericitului Ieremia, un sit, www.pfib.ro, şi un canal de prezentare pe YouTube, www.youtube.com/pfibacau, care îşi propun sã faciliteze cunoaşterea acestei parohii, sã ofere diferite informații şi materiale educațional-religioase şi despre activitãțile desfãşurate în comunitate. Situl are un meniu complex, cu opțiunile structurate în şase categorii... (continuare)


Nisiporeşti: Ziua Tineretului la nivel diecezan

Tinerii din Dieceza de Iaşi au sãrbãtorit Ziua Tineretului duminicã, 3 mai 2009, în Parohia "Adormirea Maicii Domnului" din Nisiporeşti. Liturghia a fost prezidatã de PS Petru Gherghel, însoțit de PS Aurel Percã, pr. Emilian Cãtãlin, OFMConv. şi circa 90 de preoți. La aceastã sãrbãtoare a participat şi un grup de tineri din parohia noastrã însoțit de pr. Paul Agu şi pr. Sergio. (continuare)


Viişoara: Ceremonial de înveşmântare a sr. Maria Cristina

Duminicã, 26 aprilie 2009, la Mãnãstirea Benedictinã "Maica Unitãții" (Viişoara, Piatra Neamâ), începând cu ora 16.00, s-a celebrat sfânta Liturghie, în cadrul cãreia tânãra Mihaela Coşa, originarã din Parohia "Fericitul Ieremia" Bacãu, a îmbrãcat haina monasticã şi a depus voturile parțiale pentru a începe perioada de noviciat dupã regula sfântului Benedict. (continuare)


Prima Sfântã Împãrtãşanie

Duminicã, 26 aprilie 2009, 8 copii (şase fete şi doi bãieți) din parohia noastrã l-au primit pentru prima datã pe Isus în Sfânta Împãrtãşanie. Celebrarea a început la ora 12.00 şi a fost prezidatã de pr. Adrian Blãjuțã. Pregãtirea copiilor pentru acest eveniment a fost inițiatã la începutul lunii martie. În cadrul întâlnirilor pregãtitoare, copiii au încercat sã-l înțeleagã mai bine pe Isus prezent în Sfânta Împãrtãşanie. (continuare)


Lupişori în mijlocul naturii

Lupişorii din Scout au petrecut douã zile la mãnãstirea din Gioseni. În zilele de 17 şi 18 aprilie 2009 cei 14 lupisori însoțiți de pr. Adrian, Bianca, Anca, Nicoleta şi Marcelin, dupã planuri, zeci de cerințe şi sute de dorințe au hotãrât sã petreacã câteva zile împreunã. Destinația finalã: Gioseni. Se anunțau a fi douã zile frumoase, unde cei prezenți aveau sã se cunoascã mai bine şi sã învețe lucruri noi. (continuare)


Tineri pe plaiuri bucovinene

Nouã tineri de la Acțiunea Catolicã din parohia noastrã împreunã cu pr. Paul Agu, au fãcut între 15 şi 17 aprilie 2009 o excursie la Poiana Micului (Suceava). Când sapi în fiecare zi la fântanã, pânã la urmã la apã limpede tot ajungi (Rumi). Cu acest gând am reuşit sã plecãm 3 zile într-un loc liniştit, primitor şi izolat de agitația din oraş: Poiana Micului. Putem spune tuturor cã nimic nu se comparã cu aerul curat şi liniştea (lipsa semnalului?) pe care am întâlnit-o aici. (continuare)


Bucurie şi relaxare la Slãnic Moldova

Oratoriul "Don Bosco" din Bacãu şi Parohia "Fericitul Ieremia" au organizat, a doua zi de Paşti, 13 aprilie 2009, o ieşire pentru 25 de tineri din parohie şi nu numai la Slãnic Moldova. A doua zi de Paşti a fost prilejul numai bun în care noi, tinerii de la Parohia "Fericitul Ieremia" din Bacãu, sã facem o ieşire la iarbã verde. Dar nu într-un loc apropiat, ci undeva mai departe, adicã la Slãnic Moldova... (continuare)


Cristos a înviat!Adevãrat a înviat!

Veneau sã aducã o veste, şi li s-a vestit lor: "Domnul a înviat cu adevãrat şi s-a arãtat lui Simon" (Lc 24,34), iar ei, ucenicii de la Emaus, la rândul lor, au povestit întâlnirea cu Domnul Înviat. Fraților, în aceste zile binecuvântate, vã invit sã-i ascultați şi sã-i priviți pe cei care vã salutã sau vã rãspund la salutul: CRISTOS A ÎNVIAT! - ADEVÃRAT A ÎNVIAT! (continuare)


Programul celebrãrilor din Sãptãmâna Sfântã:

Joi: 18.00: Sf. Liturghie urmatã de adorație
Vineri: Calea Crucii - 17.25; Patima Domnului - 18.00
Sâmbãtã: Ceremonia Învierii - 21.00
Duminica Învierii: Sf. Liturghii: 09.00, 10.30, 12.00, 18.00
Luni: Sf. Liturghii: 09.00, 10.30, 18.00.
Marți: Sf. Liturghii: 09.00, 10.00, 18.00. (continuare)


Statistica în urma sfințirii caselor

Vineri, 24 ianuarie 2009, s-a încheiat sfințirea caselor din parohia noastrã. Mulțumim tuturor celor care i-au aşteptat pe preoți ca în fiecare an, cu inimile deschise, pentru a se ruga împreunã ca Dumnezeu sã binecuvânteze familiile şi comunitatea noastrã. De asemenea apreciem efortul financiar (pentru mulți considerabil) pe care l-au fãcut multe familii. Dumnezeu vã va rãsplãti cum ştie el cel mai bine. (continuare)


Uniți în rugãciunea pentru unitatea creştinilor

Cu ocazia Octavei mondiale de rugãciune pentru unitatea creştinilor, care s-a desfãşurat între 18 şi 25 ianuarie 2009, au avut loc la Bacãu întâlniri între comunitatea noastrã, "Fericitul Ieremia", şi cea ortodoxã "Sfinții Trei Ierarhi". În biserica noastrã, "Fericitul Ieremia", marți, 20 ianuarie 2009, începând cu ora 18.00, a avut loc prima întâlnire ecumenicã. (continuare)


Scenetã de Crãciun

Un grup de 22 de copii şi 2 tineri, dupã ce au renunțat la multe ore din timpul lor liber în perioada Adventului, în ziua de vineri, 26 decembrie 2008, începând cu ora 19.00, au prezentat în biserica noastrã un spectacol cu ocazia Crãciunului, a sãrbãtorii venirii în lume a pruncuşorului Isus. Deoarece în lumea aceasta zbuciumatã în care tot mai mulți se plâng cã nu mai au timp, în care disponibilitatea şi ospitalitatea par sã fie din ce în ce mai mult douã concepte strãine omului modern. (continuare)


Știri din viața parohiei: 2008 - 2005

Scenetã de Crãciun

Un grup de 22 de copii şi 2 tineri, dupã ce au renunțat la multe ore din timpul lor liber în perioada Adventului, în ziua de vineri, 26 decembrie 2008, începând cu ora 19.00, au prezentat în biserica noastrã un spectacol cu ocazia Crãciunului, a sãrbãtorii venirii în lume a pruncuşorului Isus. Deoarece în lumea aceasta zbuciumatã în care tot mai mulți se plâng cã nu mai au timp, în care disponibilitatea şi ospitalitatea... (continuare)


"Am plecat sã colindãm"... la Iaşi

25 de tineri de la Parohia "Fericitul Ieremia" din Bacãu, împreunã cu pãrintele Adrian Blajuțã, pãrintele Paul Agu şi cu pãrintele Venceslau Grosu, de la Oratoriul Salezian Don Bosco, s-au gândit sã împãrtãşeascã din bucuria sãrbãtorilor de iarnã ce se apropiau. În acest scop, a fost organizatã o ieşire la Iaşi. "Pretextul" a fost concertul de colinde al Seminarului Romano-Catolic din Iaşi, care a avut loc la data de 21 decembrie 2008... (continuare)


Depunerea adeziunii la Acțiunea Catolicã

Nu doar admiratori, ci discipoli! "Doamne sunt aici cu dorința de a ieşi din anonimat..." am spus împreunã, 13 tineri şi 12 copii, în ziua de 7 decembrie 2008, reînnoind astfel alegerea de a fi în slujba lui Cristos ca membrii a Acțiunii Catolice. Am început pregãtirea acestei sãrbãtori cu o zi înainte, când am încercat cu toții sã înțelegem la ce suntem chemați şi anume a fi "nu doar admiratori, ci discipoli"... (continuare)


În vizitã la Casa de copii "Sf. Maria" din Barați

Scoutiştii-lupişori şi animatorii lor, Bianca şi Anca, susținuți de pãrintele Adi şi de pãrintele Paul, au fãcut împreunã, duminicã, 23 noiembrie 2008, o vizitã la Casa de copii "Sf. Maria" din Barați. Aceastã vizitã a fost fãcutã cu speranța cã cei mici vor putea înțelege puțin cum e viața unui copil care nu se poate bucura de sprijinul şi afecțiunea pãrinților şi pentru a se bucura câteva ore împreunã... (continuare)


Tineri în sprijinul copiilor afectați de inundații

Conştienți de situația dificilã în care se aflã copiii afectați de inundații, tinerii din Parohia "Fericitul Ieremia" din Bacãu, încurajați de pr. paroh Dumitru Gabor, au inițiat o campanie de strângere de rechizite în scopul asigurãrii unui minim necesar începerii în bune condiții a noului an şcolar, 2008-2009, pentru elevii din satul Schineni, comuna Sãuceşti, o comunã grav afectatã de inundați. Pentru aceastã campanie, tinerii... (continuare)


Profesiune perpetuã în Congregația "Slujitoarele Maestre Pie Venerini"

În biserica "Fericitul Ieremia" din Bacãu, trei tinere - Ana Horvat, Felicia Barticel, Lucia Bulai - au fãcut profesiunea perpetuã în cadrul Congregației "Slujitoarele Maestre Pie Venerini" în ziua de duminicã, 24 august 2008, în cadrul Liturghiei solemne de la ora 10.30 care a fost prezidatã de PS Aurel Percã. În timp ce se intona cântecul Ecce sacerdos magnus, procesiunea formatã din 16 surori, 17 preoți şi PS Aurel... (continuare)


Viişoara: Reînnoire de voturi şi intrare în postulandat

La mãnãstirea benedictinã "Maica Unitãții" (Mater Unitatis) de la Viişoara, lângã Piatra Neamț, în ziua de 11 iulie 2008, începând cu ora 17.00, a fost celebratã o Liturghie de cãtre PS Petru Gherghel, prilejuitã de sãrbãtoarea sfântului Benedict, de împlinirea a 10 ani de la sfințirea pietrei de temelie de cãtre papa Ioan Paul al II-lea, de reînnoirea voturilor pentru un an din partea a douã surori din Cleja, sr. Mihaela şi sr. Gabriela... (continuare)


Moaştele fericitului Ieremia la Bacãu

Parohia "Fericitul Ieremia" din Bacãu a trãit cu adevãrat zile de har în perioada 17-18 mai 2008, deoarece au fost zilele în care moaştele fericitului Ieremia au poposit în biserica parohialã. Dupã trei zile de pregãtire intensã în cadrul sfintelor Liturghii, în ziua de sâmbãtã, spre searã, PS Petru Gherghel împreunã cu pr. Ubaldo Olliviero, custodele capucin din România, au adus racla cu moaştele patronului bisericii... (continuare)

Ziua copilului ACC, zona Bacãu

Devenitã deja o tradiție pentru noi, nu puteam lãsa ca aceastã zi sã treacã fãrã a participa şi noi, împreunã cu cei mai mici din ACC. Sâmbãtã, 19 aprilie 2008, am pornit la drum cu ceva emoții, cãci aveam de prezentat o scenetã la începutul zilei, imediat dupã momentul de rugãciune. Ne-am descurcat foarte bine, reuşind sã creãm cadrul poveştii, diferite pãsãri care încercau sã înțeleagã "Ce este viața". (continuare)


Ziua tinerilor AC din zona Bacãu

Tinerii Acțiunii Catolice din zona Bacãu au inițiat, dupã modelul ACC, o zi a tinerilor la nivel zonal. Aceasta a avut loc în ziua de 12 aprilie 2008, în Parohia Fundu Rãcãciuni şi a avut tema "Martori ai învierii lui Cristos". Scopul acestei activitãți a fost sã ofere cât mai multor tineri oportunitatea de a se pregãti şi de a trãi mai intens Ziua Tineretului la nivel diecezan, care urma sã aibã loc la Bacãu "Sf. Nicolae" la 4 mai 2008... (continuare)


"Fiecare drum începe cu primul pas"

Fiind în Postul Mare, ne-am gândit cã avem nevoie de o zi în care sã ne oprim din activitãțile noastre zilnice şi sã i-o oferim într-un mod deosebit lui Dumnezeu. Am hotãrât astfel, în ziua de 1 martie 2008, sã plecãm din locul unde ne desfãşurãm activitatea de obicei şi am ajuns la Mãrgineni. Programul a fost unul simplu, dar special pentru fiecare în parte. Am pornit la drum cu Abraham printr-o catehezã "dulce"... (continuare)


Reculegere şi adeziune A.C. 2007

Dupã-amiaza zilei de 8 decembrie 2007 a fost oferitã Domnului prin cuvintele Psalmului 138: "Doamne, tu mã observi de aproape şi mã cunoşti" şi ale cântecului "Noi suntem speranța lumii". Aşa au început membrii A.C. drumul de reculegere în vederea depunerii adeziunii. Primul moment a fost cel formativ în cadrul cãruia am rãspuns la câteva întrebãri alãturi de motivația şi angajarea personalã... (continuare)


Schimb de experiențã A.C.

Tinerii din Acțiunea Catolicã au avut ca oaspeți în ziua de 18 noiembrie 2007, pe membrii A.C. din Parohia "Isus, Bunul Pãstor" din Roman. Pentru început, o parte dintre noi i-au aşteptat pe oaspeții noştrii la garã şi cum "Prelungirea" este lungã, au avut timp sã se şi cunoascã un pic. Ajunşi la Mãnãstirea "Maestre Pie Venerini" am servit cu toții un ceai pentru a ne încãlzi dupã care ne-am pregãtit pentru sf. Liturghie... (continuare)


Zilele Acțiunii Catolice 2007

Federația Acțiunea Catolicã din România a desfãşurat în perioada 14-21 octombrie 2007 proiectul național "Zilele Acțiunii Catolice". Acest proiect a fost adresat asociațiilor membre ale federației: Acțiunea Catolicã "Sf. Iosif" din Dieceza de Iaşi, Asociația Tineretului Român Unit - ASTRU Blaj, ASTRU Cluj, ASTRU Oradea şi Asociația Generalã a Românilor Uniți - AGRU la nivel de mitropolie precum şi asociațiilor simpatizante... (continuare)


Narbonne: Hirotonire diaconalã

Provincia Fraților Minori Conventuali "Sf. Iosif" din România şi Custodia "Sf. Bonaventura" din Franța, au trãit împreunã momente de bucurie prilejuite de hirotonirea diaconalã a confraților Silvestru Tifan, din Parohia Berzunți (BC), şi Claudiu-Mihai Doctoreanu, din Parohia "Fericitul Ieremia" Bacãu. Hirotonirea a avut loc la Narbonne, în biserica "Sf. Bonaventura", sâmbãtã, 1 septembrie 2007, la ora 11.00, în cadrul unei sfinte Liturghii... (continuare)


Zagreb: Pelerin la Întâlnirea Europeanã Taizé

Aflatã la Zagreb (Croația), în perioada 28 decembrie 2006 - 1 ianuarie 2007, în mijlocul unui grup de 35 de tineri din Dieceza de Iaşi care a participat la Întâlnirea Europeanã Taizé, Mihaela Coşa din Parohia "Fericitul Ieremia", Bacãu, încearcã, prin rândurile care urmeazã, sã ne introducã în atmosfera reconciliantã şi de sãrbãtoare din acele zile. Taizé... Un nume cu o rezonanțã aparte, cunoscut multora dintre noi, un nume... (continuare)


Împãrțirea Luminii pãcii de la Betleem

Avându-i alãturi pe pr. Iosif Antile, asistent spiritual Scout, pr. Florin-Gheorghițã Bogdan, vicar în Parohia Nisiporeşti, PS Petru Gherghel a celebrat Liturghia de împãrțire a Luminii pãcii de la Betleem. La aceastã sãrbãtoare, organizatã de Cercetaşii României, Asociația Scout Catolicã din România (ASCRO), în catedrala "Adormirea Maicii Domnului" din Iaşi, sâmbãtã, 17 decembrie 2005, începând cu ora 11.00, au luat parte membrii Scout... (continuare)


Pr. Dumitru Gabor este noul paroh

Prin decret episcopal, începând cu 8 decembrie 2005, PS Petru Gherghel l-a numit pe pr. Dumitru Gabor ca paroh în Parohia "Fericitul Ieremia" din Bacãu. Luarea în posesie canonicã a parohiei s-a fãcut în ziua de 18 decembrie 2005. Tot începând cu 8 decembrie 2005, pr. Isidor Dâscã, decan de Bacãu, a fost transferat din funcția de paroh al Parohiei "Fericitul Ieremia Valahul" în funcția de paroh al Parohiei "Sfântul Nicolae". Luarea în posesie canonicã a parohiei s-a fãcut în ziua de 18 decembrie 2005... (continuare)


Peste 1.400 de tineri catolici români la ZMT

Cea de-a XX-a Zi Mondialã a Tineretului (ZMT) s-a desfãşurat la Köln în perioada 11-21 august 2005. Alegerea temei ("Am venit sã ne închinãm lui" - Mt 2,2) a fost fãcutã ținând cont de locul celebrãrii ZMT 2005, Köln, cu cultul magilor şi vechea tradiție a pelerinajului spre domul oraşului. Evenimentul s-a desfãşurat în douã etape. Prima etapã de pregãtire (11-15 august) a fost într-o diecezã germanã. A doua etapã (16-21 august) a fost la Köln... (continuare)


Consacrarea altarului şi sfințirea bisericii

Consacrarea altarului şi sfințirea bisericii "Fericitul Ieremia" din Bacãu au avut loc sâmbãtã, 6 august 2005, sãrbãtoarea Schimbãrii la Fațã. Liturghia care a început la ora 11.00 a fost prezidatã de PS Petru Gherghel; alãturi de Excelența sa au concelebrat PS Aurel Percã şi PS Virgil Bercea. Au participat numeroşi preoți (în jur de o sutã), persoane consacrate şi credincioşi. Au fost de fațã: reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe, primarul oraşului... (continuare)


Ședințã decanalã

Parohia "Fericitul Ieremia" din Bacãu a fost în ziua de 18 mai 2005 gazda întâlnirii decanatelor de Bacãu, Traian şi Vrancea, moment de profundã comuniune sacerdotalã şi dezbatere a problemelor pastorale prezente în parohiile acestor decanate. La aceastã Întâlnire au participat 65 de preoți din decanatele de Bacãu, Traian şi Vrancea. Pentru început a luat cuvântul moderatorul întâlnirii, pr. decan Isidor Dâscã, mulțumindu-le tuturor preoților... (continuare)


Ziua Tineretului la nivel diecezan

"Am venit şi noi sã ne-nchinãm!" - acesta a fost rãspunsul dat de tinerii Diecezei de Iaşi provocãrii lansate de regretatul Sfânt Pãrinte Ioan Paul al II-lea în cadrul Mesajului pentru Cea de-a XX-a Zi Mondialã a Tineretului ce se va desfãşura la Köln. Tinerețea, bucuria, soarele, rugãciunea au fost caracteristicile Zilei Tineretului sãrbãtoritã la nivel diecezan, duminicã, 1 mai 2005, la Bacãu - "Fericitul Ieremia", când peste 5.200 de tineri... (continuare)


Ziua Tineretului la Bacãu "Fericitul Ieremia": Ziua bucuriei

Comuniune, rugãciune, cântec, bucurie, sunt cuvintele care caracterizeazã întâlnirea tinerilor din Dieceza de Iaşi, celebratã duminicã, 1 mai 2005, la Bacãu "Fericitul Ieremia". Având motoul "Am venit sã ne închinãm lui!", la întâlnire au participat peste 5.000 de tineri veniți la Bacãu din 112 parohii ale Moldovei. Dupã ce duminicã, 20 martie 2005, în Duminica Floriilor s-a celebrat Cea de-a XX-a Zi Mondialã a Tineretului la nivel parohial... (continuare)


Consiliul Diecezan al Acțiunii Catolice

Dezbatere, analizã, organizare - acestea sunt caracteristicile Consiliului Diecezan al Acțiunii Catolice, desfãşurat la Bacãu "Fericitul Ieremia", în ziua de 12 martie 2005. Întâlnirea a avut loc în casa Congregației "Maestre Pie Venerini" de lângã parohie. Au participat aproximativ 30 de persoane, printre aceştia numãrându-se membrii comitetului director, membrii consiliilor zonale, precum şi o parte dintre asistenții spirituali AC... (continuare)


Breviar Online

© 2017 Parohia Romano-Catolică "Fericitul Ieremia" Bacău
Str. Digu Bîrnat, 4, 600349-Bacău; tel. 0234/577471; e-mail: pfibacau@gmail.com