Festivalul ScoutIS, 20 de ani de scoutism catolic

Catolicii cercetaşi au sãrbãtorit în perioada 13-15 mai 2011, împlinirea a 20 de ani de când a fost înființatã Asociația Scout Catolicã Românã şi primele centre catolice scout din diecezã.

La aniversare, alãturi de cei peste 100 de cercetaşi veniți din centrele din Bacãu, Nicolae Bãlcescu, Bãlțați, Pildeşti, Paşcani, Valea Lupului şi Iaşi, au fost şi trei lideri italieni, din grupul mult mai numeros care a adus scoutismul catolic, din AGESCI. Organizația scout italianã este recunoscutã ca "naşã" a pedagogiei scout promovatã de catolici în Dieceza de Iaşi şi nu numai.

Mãrturiile lor au scos în evidențã cã: întâlnirea dintre Evanghelie şi metoda propusã de Robert Baden-Powell a adus bogãție şi profunzime educației scout; fondatorul chiar de la începuturile mişcãrii a subliniat rolul educativ al religiei în scout; sfânta Maria a fost şi este o ocrotitoare a cercetaşilor; în Italia, de când s-a accentuat cã educația "este rodul unei comunitãți care formeazã" (rolul CoLid), progresul calitativ şi cantitativ a devenit evident.

La aniversare au participat şi s-au integrat cu toatã inima şi disponibilitatea reprezentanți de seamã ai conducerii Organizației Naționale Cercetaşii României.

Timp de trei zile, catolicii cercetaşi şi oaspeții lor au participat la activitãți variate: explorarea oraşului Iaşi promovatã prin "vânãtoarea de comori" care i-a ajutatã la cunoaşterea unor repere din istoria acestor meleaguri; la ateliere de lucru, jocuri şi cântece în jurul focului de tabãrã.

Pe toatã durata "acestor zile de sãrbãtoare" s-a promovat o spiritualitate ce dã prioritate continuã valorilor, dar şi momentelor speciale de meditație, rugãciune, celebrãri sacramentale şi mai ales sfânta Liturghie.

Momentul culminant al aniversãrii l-a constituit sfânta Liturghie prezidatã de PS Aurel Percã care a primit titlul de cercetaş de onoare, eşarfa scout, pe care a purtat-o, ca o expresie exterioarã a spiritului scout pe care îl poartã în suflet de mult timp.

La simpozionul ce a urmat sfintei Liturghii, cercetaşii de azi i-au cunoscut pe unii dintre cei care au fost în "grupul de inițiativã" al înființãrii asociației. Cu multã emoție, toți au urmãrit filmul de prezentare a istoricului şi a mai multor imagini sugestive. În intervențiile de la simpozion s-au dat mãrturii despre schimbãrile bune pe care cercetãşia le-a adus-o în viața lor şi şi-au exprimat bucuria cã ceea ce au început ei acum douã decenii se continuã şi se dezvoltã acum.

PS Aurel Percã a subliniat importanța organizațiilor şi asociațiilor care lucreazã pentru educarea copiilor şi a tinerilor, a exprimat speranța ca tot mai mulți parohi vor sprijini înființarea unor centre cercetãşeşti, astfel ca, împreunã, sã lãsãm aceastã lume puțin mai bunã decât am gãsit-o.

Ultima zi a întâlnirii a fost una de legãturã cu comunitatea din Valea Lupului, cea care i-a gãzduit pe cercetaşi. La Liturghia de dimineațã, preotul paroh Alois Hîrja, asistentul spiritual general al ASCRO, a dat mãrturie despre depunerea promisiunii în urmã cu 15 ani, apoi a insistat asupra modelului de lider pe care îl constituie Isus Cristos, model de iubire şi dãruire, model recunoscut şi promovat în toate documentele oferite de spiritualitatea catolicã oferitã cercetãşiei.

Aceste sãrbãtori aniversare au dovedit din nou cã cercetaşii întrupeazã iubirea pe care Dumnezeu o are fațã de copii şi tineri, iar la rândul lor învațã cã aceastã iubire este vie, rodnicã numai dacã este dãruitã altora.

Petronela Petrea

* * *

Mai multe imagini puteți vedea în albumul foto.

14 mai: Iaşi: Liturghia de sãrbãtorire a 20 de ani de ASCRo

Breviar Online

© 2017 Parohia Romano-Catolică "Fericitul Ieremia" Bacău
Str. Digu Bîrnat, 4, 600349-Bacău; tel. 0234/577471; e-mail: pfibacau@gmail.com