Rozariul... prin Maria, la Isus!

Luna octombrie este o lunã dedicatã în întregime sfântului Rozariu - o devoțiune marianã foarte practicatã în Biserica Catolicã. Credincioşii romano-catolici sunt îndemnați în mod insistent ca, mai ales pe parcursul acestei luni, sã-şi îndrepte atenția spre Sf. Fecioare Maria, recitând aceastã rugãciune frumoasã şi eficientã.

Geneza rugãciunii Rozariului trebuie cãutatã undeva prin evul mediu, atunci când poporul şi chiar o bunã parte din cãlugãri nu mai cunoşteau limba latinã în care se recita Breviarul (astãzi Breviarul reprezintã rugãciunea oficialã a preoților) şi nici nu mai ştiau carte pentru a putea citi cei 150 de psalmi ai Breviarului. Ei bine, aceşti 150 de psalmi au fost înlocuiți mai întâi cu 150 de Tatãl nostru, apoi cu 150 de Bucurã-te Marie, servindu-se pentru a le numãra de boabele înşirate zece câte zece pe o ațã sau de nodurile fãcute pe o sforicicã. Aceasta este, în mare, geneza formãrii rugãciunii Rozariului. Încetul cu încetul a luat forma actualã. Ea a devenit psaltirea, breviarul oamenilor simpli, iar astãzi este una din cele mai prețioase rugãciuni ale Bisericii.

Dovada importanței Rozariului derivã şi din instituirea unei sãrbãtori dedicate Sf. Fecioare Maria Regina Rozariului, de cãtre Sf. Pãrinte Papa Pius al-V-lea, care se celebreazã în fiecare an la data de 7 octombrie. Instituirea acestei comemorãri aminteşte de victoria obținutã în anul 1571 la Lepanto, prin care au fost îndepãrtate gravele amenințãri la adresa credinței creştine din partea turcilor (ei reprezentau atunci pentru Europa creştinã un pericol nu doar din punct de vedere teritorial, ci şi din punct de vedere al credinței creştine, care se vedea amenințatã de cãtre musulmani). Aceastã victorie s-a datorat mijlocirii Sfintei Fecioare care era invocatã la Roma şi în toatã lumea creştinã prin rugãciunea sfântului Rozariu. Imediat dupã câştigarea acestei bãtãlii, în senatul de la Viena se spunea: "Nu armele ne-au adus victoria, ci Sf. Fecioarã care a fost invocatã prin Sf. Rozariu". De atunci aceastã rugãciune a fost recomandatã în mod constant de Pontifii Romani în mai bine de douãzeci de documente şi enciclici. Papa Pius X a scris în testamentul sãu: "Dintre toate rugãciunile, cea mai frumoasã şi cea mai eficace este Rozariul. Dacã vreți sã domneascã pacea în casele voastre, recitați Rozariul în familie!" De asemenea, însãşi Sfânta Fecioarã cere în multe apariții ale sale (Fatima, Lourdes), ca oamenii sã recite în fiecare zi rugãciunea rozariului.

Este adevãrat cã, mai ales în ceea ce îi priveşte pe tineri, aceastã rugãciune poate pãrea monotonã, mecanicã, şi tocmai de aceia, din pãcate, ea nu prea mai este îndrãgitã de tânãra generație. Cu toate acestea Rozariul rãmâne cea mai popularã devoțiune catolicã, dar şi cea mai eficientã. În continuare voi prezenta câteva din argumentele care fac din aceastã rugãciune o comoarã inestimabilã de care nu trebuie sã ne lipsim sub nici o formã. Sigur, existã mult mai multe argumente în favoarea recitãrii ei (cred cã fiecare credincios care obişnuieşte sã se roage Rozariul, ar putea exprima propriul argument), dar eu mã voi rezuma la trei dintre ele.

În primul rând, Rozariul este important şi eficient pentru cã este o rugãciune insistentã ce devine simbol al iubirii noastre fațã de Maica Domnului şi fațã de Cristos; spunea cineva cã, dupã cum doi logodnici nu se plictisesc sã îşi spunã cã se iubesc, tot aşa nici noi, fiii preaiubiți ai Mariei, nu trebuie niciodatã sã ne plictisim sã spunem aceastã rugãciune. Pentru cel care o iubeşte pe Maria, invocarea repetatã cu cuvintele adresate ei de cãtre înger nu poate deveni plictisitoare. Aşadar, înainte de toate, recitarea Rozariului este un act de iubire fațã de Maria şi fațã de Fiul ei.

În al doilea rând, Rozariul este o rugãciune importantã pentru cã o spunem împreunã cu Maria. Sã fim convinşi cã atunci când spunem: "Roagã-te pentru noi pãcãtoşii" ea este deja prezentã. Cunoaştem scena de la Fatima în care Sf. Fecioarã se ruga împreunã cu cei trei copilaşi Rozariul. Este bine ca aceastã imagine sã o avem mereu în fața "ochilor" minții noastre atunci când ne rugãm aceastã rugãciune; Sf. Fecioarã se roagã împreunã cu noi aceastã rugãciune foarte dragã ei.

Și în al treilea rând, aceastã rugãciune este importantã întru-cât este o rugãciune biblicã; este, de fapt, o sintezã a întregii Evanghelii, un rezumat al istoriei mântuirii. În cele douãzeci de mistere se desfãşoarã lucrarea mântuirii noastre. Prin contemplarea misterelor sfântului Rozariu vom ajunge sã înțelegem planul lui Isus ce se desfãşoarã în toatã viața sa, de la Întrupare la Paştele sãu glorios. Recitând Rozariul vom pãtrunde tot mai mult în misterul mântuirii.

Se povesteşte cã un anumit preot care avea sã devinã celebru mai târziu, pe când era student la teologie nu recita Rozariul. Într-o zi directorul spiritual i-a zis: Pentru ce nu reciți Rozariul? - Pentru cã e o rugãciune monotonã şi plicticoasã. - Ascultã, tu ai pierdut în rãzboi un frate. De câte ori ai auzit-o pe mama ta vorbind despre copilul ei, care e fratele tãu, cãzut pe front? - Mama vorbeşte întotdeauna când are ocazie prietenilor şi cunoscuților despre evenimentele triste şi fericite ale vieții ei. - Și o asculți cu plãcere de fiecare datã? - Bineînțeles! - Ei bine, Mama noastrã cereascã, la Rozariu ne povesteşte evenimentele fericite ale Fiului ei care este fratele nostru, atunci când ne rugãm Rozariul de bucurie; ne vorbeşte de suferințele Fiului ei când ne rugãm Rozariul de durere; ne vorbeşte despre învierea şi înãlțarea lui la cer când ne rugãm Rozariul de slavã. Ascultând-o pe Mama cereascã vorbind despre Fiul ei, Rozariul nu poate fi nici monoton, nici plictisitor.

Sã-i promitem Mamei noastre cereşti, ca un semn al iubirii noastre fațã de ea, cã vom medita cât mai des împreunã cu ea momentele cele mai importante din viața Fiului sãu!!!

Pr. Marius Ilieş

Breviar Online

© 2017 Parohia Romano-Catolică "Fericitul Ieremia" Bacău
Str. Digu Bîrnat, 4, 600349-Bacău; tel. 0234/577471; e-mail: pfibacau@gmail.com