Avem un nou diacon!

Dupã un lung drum de pregãtire, de studiu şi rugãciune, alãturi de alți 13 studenți de la Institutul Teologic din Iaşi a fost hirotonit diacon şi tânãrul Ovidiu-Ciprian Solomon din parohia noastrã. Evenimentul a avut loc la 8 decembrie 2011, în solemnitatea Neprihãnitei Zãmisliri, în catedrala "Sfânta Fecioarã Maria, Reginã".

Cu hotãrâre şi încredere, cei 14 studenți şi-au manifestat dorința de a-l sluji pe Domnul şi turma sa, rostind cu fermitate, în fața pãstorului diecezei, a preoților şi credincioşilor adunați în catedralã: Vreau! Acest moment a fost pregãtit şi prin exercițiile spirituale desfãşurate în perioada 30 noiembrie - 7 decembrie 2011, timp în care, candidații au meditat asupra tainei la care urmau sã fie fãcuți pãrtaşi. Exercițiile spirituale s-au desfãşurat la casa de reculegere de la Bârnova (Iaşi), sub îndrumarea pr. Egidiu Condac, directorul Centrului Diecezan Caritas Iaşi. Cu o searã înainte de a fi hirotoniți, cei 14 studenți au fãcut profesiunea de credințã în capela Institutului Teologic "Sfântul Iosif", în fața PS Petru Gherghel, episcop de Iaşi, a pr. rector Benone Lucaci, a preoților profesori şi a colegilor seminarişti.

Liturghia de hirotonire a fost prezidatã de PS Petru Gherghel, la care au concelebrat PS Cornel Damian şi 125 de preoți. La celebrare au participat şi familiile candidaților, rudele, prietenii şi toți cei care au dorit sã fie alãturi de ei. A participat de asemenea şi un numãr semnificativ de credincioşi din parohia noastrã. Aceştia şi-au manifestat dorința de a participa la bucuria şi fericirea tânãrului diacon şi a familiei sale.

În cadrul omiliei, PS Cornel Damian a evidențiat modelul de slujire oferit de Maria fațã de Cuvântul fãcut Trup. Fecioara Maria a transformat existența sa umilã, devenind astfel protagonista celei mai nobile misiuni din istoria omenirii: aceea de a-l primi pe Fiul lui Dumnezeu şi de a-l oferi la rândul ei celorlalți. Excelența sa a afirmat cã slujirea pe care diaconul este dator sã o aducã Cuvântului, trebuie sã se uniformizeze cu modelul oferit de Sfânta Fecioarã. Astfel, rãspunsul slujitorului trebuie sã fie unul ferm, pentru totdeauna. Totodatã, excelența sa a afirmat cã da-ul Mariei, în realitate, nu este decât o anticipare a da-ului însuşit de Isus Cristos, care se face trup în sânul Fecioarei. Cristos se dãruieşte pe sine. El nu vine ca sã fie slujit ci ca sã slujeascã. La finalul predicii, el i-a îndemnat pe candidații la treapta diaconatului, sã-şi ofere da-ul lor cu fermitate şi încredere. Acest rãspuns al lor sã fie ca cel al lui Isus şi al Mariei, caracterizat de o totalã disponibilitate. Le-a reamintit cã misiunea diaconului este de a vesti Cuvântul, de a-l proclama cu autoritate, dupã ce mai întâi el însuşi l-a primit, l-a meditat şi l-a trãit.

Dupã omilie a urmat ceremonia de consacrare a tinerilor întru diaconat prin impunerea mâinilor PS Petru Gherghel.

Dorind sã ne împãrtãşeascã fericirea sa, iatã ce ne-a mãrturisit tânãrul Ovidiu-Solomon Ciprian:

"Am trãit acest moment al hirotonirii mele ca diacon cu bucurie, emoție şi încredere totalã în Dumnezeu. Cu siguranțã nu aş fi ajuns sã trãiesc acest moment deosebit fãrã rugãciunile stãruitoare ale celor apropiați mie, şi a tuturor preoților şi credincioşilor care mã cunosc. Le mulțumesc tuturor pe aceastã cale pentru gândurile bune şi îl rog pe Dumnezeu sã-i rãsplãteascã pe toți aşa cum ştie El mai bine.

Îți mulțumesc Dumnezeul şi Mântuitorul meu, care mi-ai încredințat o slujire atât de mare, dãruieşte-mi limpezimea minții pentru ca tot ceea ce voi face sã fie spre mai marea Ta laudã. Pãstreazã-mi paşii sigur pe cãile Tale pentru a nu rãtãci departe de casa Ta. Ajutã-mã Doamne, ca prin harul Tãu, ceea ce proclam sã cred, ceea ce cred sã predic şi ceea ce predic sã practic"

Pr. Diac. Ovidiu Ciprian Solomon

Fie ca tot mai mulți tineri sã rãspundã chemãrii Domnului de a fi slujitori vrednici în secerişul sãu!

A consemnat Virgiliu Demşa-Crainicu

Mai multe imagini puteți vedea în albumul foto.

Breviar Online

© 2017 Parohia Romano-Catolică "Fericitul Ieremia" Bacău
Str. Digu Bîrnat, 4, 600349-Bacău; tel. 0234/577471; e-mail: pfibacau@gmail.com