Zile de rugaciune pentru unitatea crestinilor

În zilele de 24 şi 25 ianuarie 2012, preoții şi credincioşii Parohiei "Fericitul Ieremia" din Bacãu au participat la un moment de rugãciune comunã pentru unitatea creştinilor împreunã cu preoții şi credincioşii de rit ortodox de la Parohia "Sfinții Trei Ierarhi" din Bacãu.

Marți, 24 ianuarie 2012, dupã celebrarea sfintei Liturghii în biserica parohialã, credincioşii însoțiți de pãrintele paroh Dumitru Gabor şi preoții vicari au pornit spre biserica "Sfinți Trei Ierarhi" unde am participat împreunã cu frații ortodocşi la celebrarea liturgiei Cuvântului. Celebrarea a fost prezidatã de pr. Vasile Sârcu, paroh al comunitãții "Sfinții Trei Ierarhi". Au participat pr. Mihai Octavian Balan şi pr. Ovidiu Sârcu, iar din partea comunitãții catolice au fost prezenți pr. Marius Ilieş, pr. Gabriel Bacoşcã, pr. Lucian Simon şi pãrinții salezieni, pr. Venceslau Grosu, pr. Sergio Dall'Antonia şi pr. Sandro Solari.

În cadrul omiliei, pr. Marius Ilieş a amintit cã în planul de mântuire al lui Dumnezeu este loc pentru toți. Prin moartea şi învierea sa, Cristos îi îmbrãțişeazã pe toți, fãrã a face distincție, independent de faptul cã sunt învingãtori sau înfrânți, "pentru ca oricine crede în el sã aibã viața veşnicã" (In 3,15). Cu toții suntem chemați sã participãm la victoria sa. Este suficient pentru aceastã sã credem în el şi ne va fi mai uşor sã învingem rãul prin bine. Pãrintele a amintit cã în sãptãmâna de rugãciune din anul 2012 suntem invitați sã ne adâncim în credința noastrã în care noi toți vom fi transformați prin victoria Domnului nostru Isus Cristos. Noi creştinii suntem conştienți cã unitate dintre noi, deşi cere eforturi umane, este mai presus de toate un dar al lui Dumnezeu. Aceasta constã în a împãrtãşi victoria lui Cristos asupra pãcatului, asupra morții şi asupra rãului care este motiv de diviziune. De aceea, mãrturia noastrã comunã datã despre evanghelie trebuie sã arate lumii un Dumnezeu care nu ne limiteazã şi nici nu ne dominã. Pãrintele ne-a invitat sã vestim, în manierã credibilã, oamenilor din timpul nostru şi din epoca noastrã, cã victoria lui Cristos depãşeşte tot ceea ce ne împiedicã sã împãrtãşim plinãtatea vieții cu el şi cu ceilalți.

Miercuri searã, preoții si credincioşii s-au unit din nou în rugãciune, de aceastã datã în biserica "Fericitul Ieremia". Omilia a fost susținutã de pr. paroh Vasile Sârcu, care şi-a manifestat bucuria de a fi prezent şi în acest an la aceste celebrãri amintind totodatã şi de celelalte momente de comuniune dintre cele douã Biserici locale.

Ca semn al comuniunii, în timpul rugãciunii Tatãl Nostru, atât în biserica ortodoxã cât si în cea catolicã, credincioşii şi preoții şi-au unit mâinile înãlțând rugãciunea lor comunã cãtre Tatãl.

Unii în Cristos şi desfãtându-ne în legea sa de iubire suntem chemați sã împãrtãşim misiunea sa de a duce speranța unitãții în familiile noastre.

Iatã câteva impresii:

"Credincioşii catolici cât si cei ortodocşi sunt frați în Cristos bazați pe aceeaşi credințã, uniți în acelaşi Dumnezeu. Eu, personal, am rãmas uimit de numãrul mare de persoane care au participat la orele de rugãciunile pentru unitatea creştinilor din acest an. Acest lucru a fost pentru mine o motivație puternicã: am realizat cã sunt dator sã mã rog cu mai multã fervoare pentru unirea creştinilor". Valeriu Pista

"Aceste zile de rugãciune mi-au rãmas în amintire prin dorința de a se uni în rugãciune manifestatã de cei care au luat parte la aceste momente. Lucrul acesta ar trebui sã ne bucure mai mult si sã ne determine sã participam cu rugãciunile noastre în vederea unei mai bune înțelegeri între creştini şi pentru o credințã puternicã care sã ne uneascã". Hazi Iulian

Au consemnat Valeriu Pista si Hazi Iulian.

Mai multe imagini puteți vedea în albumul foto.Breviar Online

© 2017 Parohia Romano-Catolică "Fericitul Ieremia" Bacău
Str. Digu Bîrnat, 4, 600349-Bacău; tel. 0234/577471; e-mail: pfibacau@gmail.com