Valoarea crestina a crucii

"Într-adevar, cuvântul crucii este nebunie pentru cei care se pierd, dar pentru noi, cei care ne mântuim, este puterea lui Dumnezeu" (1Cor 1,18)

Suo sanctissima passione in linguo crucis nobis instificationem meruit (prin patima sa preasfânta pe lemnul crucii, el ne-a meritat îndreptatirea), învata Conciliul Tridentin, subliniind caracterul unic a lui Cristos ca "izvor de mântuire vesnica" (Evr 5,9)

Miscat de perfectiunea dragostei sfinte, Dumnezeu S-a pus pe Sine în locul nostru, al pacatosilor, în Cristos. Aceasta este esenta crucii lui Cristos. Ea ne face sa ne întoarcem acum de la eveniment la consecintele lui, de la ceea ce s-a întâmplat pe cruce, la ceea ce a fost realizat de catre aceasta.

Crucea lui Cristos este un stimulent de a îndura cu rabdare toate încercarile. Cu toate ca vedem în suferinta ceva rau, si de aceea îi opunem rezistenta, vine o vreme când ea trebuie acceptata în mod realist. Acela este momentul când exemplul lui Isus, care ne este prezentat în Noul Testament ca sa-l urmam, devine o inspiratie. Petru a îndreptat atentia cititorilor sai asupra acestui exemplu, mai ales daca acestia erau sclavi crestini ai unor stapâni aspri timpul persecutiilor neroniene. Ei nu aveau nici un merit daca erau batuti pentru un rau pe care l-au facut, chiar daca au suferit cu rabdare. Dar daca sufereau pentru faptul ca au facut binele si-au îndurat suferinta, acesta era un lucru placut înaintea lui Dumnezeu. De ce? Datorita faptului ca suferinta pe nedrept era o parte a chemarii lor ca si crestini întrucât si Cristos a suferit pentru ei, dându-le un exemplu, ca si ei sa calce pe urmele Lui. Cu toate ca nu a avut pacat, El a fost insulta, dar nu s-a razbunat niciodata (1Pt 2,18-23). Isus ne-a dat un exemplu de perseverenta si de lipsa de razbunare în fata suferintei, exemplu care ar trebui sa ne încurajeze sa perseveram în alergarea crestina. Trebuie " sa ne uitam tinta la Isus", caci El " a suferit crucea, a dispretuit rusinea". Atunci: "Uitati-va dar cu luare aminte la Cel ce a suferit din partea pacatosilor o împotrivire asa de mare fata de Sine, pentru ca nu cumva sa va pierdeti inima, si sa cadeti de oboseala în sufletele voastre" (Evr 12,1-3).

Cu toate ca ambele exemple sunt legate în mod specific de împotrivire sau persecutie, se pare a fi corect sa le dam o aplicatie mai larga. Crestinii din toate generatiile au avut de câstigat de pe urma suferintelor lui Isus, care au culminat la cruce, în sensul ca au fost inspirati sa poarte cu rabdare durerea nemeritata, fara sa se plânga sau sa loveasca înapoi.

A consemnat sem. Toma Emanuel
Breviar Online

© 2017 Parohia Romano-Catolică "Fericitul Ieremia" Bacău
Str. Digu Bîrnat, 4, 600349-Bacău; tel. 0234/577471; e-mail: pfibacau@gmail.com