Postul Mare in Ecuador

Cu mult entuziam ne pregatim pentru întâlnirea cu Cristos în sarbatoarea Pastelui. Timpul de pregatire, timpul Postului Mare, s-a terminat acum urmeaza momentul cel mai important, cel mai asteptat de toti crestinii din întreaga lume si anume întâlnirea cu Cristos, salvatorul omenirii. Aici, în Ecuador, timpul Postului Mare este si un timp de vacanta pentru elevi si studenti.

Parohia noastra, sanBartolomé, avându-l ca paroh pe parintele misionar Bartolomeu Blaj, a organizat ca în fiecare an, saptamâna vacationala, o saptamâna cu copiii parohiei, animata de tinerii parohiei, gen "vara împreuna" din dieceza noastra. Aceasta saptamâna a avut ca scop atât un timp de formare pentru copii cât si un timp de pregatire pentru sarbatoarea Pastelui.

Parintele Bartolomeu, ajutat de un tânar coordonator si de tinerii animatori, i-au adunat pe copiii parohiei pentru aceasta saptamâna desi este un timp foarte ploios.Aici, in Ecuador, inundatiile au facut ravagii în tara inundând zeci de comunitati si orase, distrugând mii de hectare de culturi, dar copiii s-au adunat cu mic cu mare pentru a participa la acest moment foarte placut lor.

Aproximativ 200 de copii cu vârste între 2 si 14 ani, si-au facut aparitia zilnic în Centrul Pastoral al parohiei unde s-au desfasurat activitatile acestei "saptamâni vacationale", întâmpinati fiind de animatorii fiecarei echipe; eu fiind cel mai "batrân" m-am ocupat de cei mai tineri, adica de copiii cu vârsta între 2 si 5 ani.

"Doamne ajuta-ne sa traim aceste zile a fost moto-ul acestor zile iar ca tema a fost TIMPUL, respectiv titlul fiecareizile din saptamâna împreuna cu semnificatia ei, iar fiecare culoare a curcubeului data pentru fiecare grup a dat viata acestora.

În fiecare zi se descoperea câte ceva, un joc nou, un dans nou sau un cântec nou, copiii asteptând emotionati jocurile competitive iar pentru acestea, parintele avea mereu reteta de a-i tine în priza. Fiecare grup avea datoria sa pregateasca în fiecare zi câte un cântecel al echipei, câte o prezentare a temei zilei respective iar echipa cea mai bine pregatita era cea mai bine punctata.

Toata saptamâna a fost orientata spre ziua duminicii, zi de spectacol si de prezentare a echipei, publicului. Asadar toata lumea astepta duminica, zi finala a concurentei, zi de show artistic. Fiecare grup si-a prezentat candidata pentru alegerea celei mai frumoase regine a "saptamânii vacationale", regine costumate în haine fabricate acasa. Pentru ca amplasamentul spectacolului a fost curtea interioara a parohiei, amenajata în asa masura încât sa dea un aer de amfiteatru, reprezentarile scenice au fost pe masura asteptarilor atât cântate cât si poetice.

Totul a fost senzational atât pentru copii cât si pentru parinti, pozele vorbesc de la sine. I-au facut pe parinti sa mai uite pentru pusin timp de inundatiile din casele lor, de lipsuri si griji, toate fiind facute spre mai mare slava a lui Dumnezeu.

Joia Mare, dupa ce am participat la liturghia Crismei, în maiestuoasa catedrala din Guayaquil, seara, a avut loc Liturghia ultimei Cine, în cadrul careia a avut loc ritualul spalarii picioarelor si s-au sfintit pâinile, ulterior împartite printre oameni pentru a fi consumate dupa care a avut loc adoratia perpetua pâna a doua zi dimineata.

În Vinerea Sfânta, aici a avut loc, calea crucii, pe drumul public, pe o distanta de 6,5 km. Desi a fost o caldura foarte puternica, lumea, îmbracata în haine negre, în semn de pocainta, s-a adunat cu mic cu mare participând, plini de însufletire, aproximativ 3000 de credinciosi. Pentru mine a fost un moment unic, plin de semnificatie, moment ce m-a marcat pentru totdeauna si aici tin sa aduc la cunostinta ca toate acestea se întâmpla datorita unei munci de 7 ani, în aceasta parohie, pe care a facut-o parintele Bartolomeo Blaj.

În încheiere,transmit din partea fratilor nostri în credinta, de aici din Ecuador, un salut cordial, tuturor fratilor din dieceza de Iasi, urând un Paste binecuvântat alaturi de Isus cel Înviat!

Vacaru Roberto-Ștefan

Breviar Online

© 2017 Parohia Romano-Catolică "Fericitul Ieremia" Bacău
Str. Digu Bîrnat, 4, 600349-Bacău; tel. 0234/577471; e-mail: pfibacau@gmail.com