SCRISOARE PASTORALA

Anul Credintei si Familia

"Doamne, mareste-ne credinta" (cf. Lc 17,5)
Catre toti preotii, persoanele consacrate
si catre tot poporul lui Dumnezeu, catre toate familiile Diecezei de Iasi

Chemarea pe care ne-o face Sfântul Parinte papa Benedict al XVI-lea, prin scrisoarea apostolica Porta fidei (Poarta credintei) din 11 octombrie 2011, este un dar, un semn de mare pretuire si o adevarata dovada a grijii si iubirii divine si a pretuirii sale pastorale fata de noi. El ne cheama sa redescoperim harul credintei si sa reînnoim fidelitatea noastra fata de Dumnezeu, prin trairea de fii si de membri vii ai Bisericii sale.

Credinta este bucuria întâlnirii noastre cu el, Dumnezeul si Mântuitorul nostru, care ne face sa stim ca toate ne sunt descoperite si oferite pentru fericirea noastra si pentru gloria trairii în comuniune cu el, care ne primeste în familia sa.

Pentru aceasta îl preamarim prin cuvintele apostolului: "Binecuvântat sa fie Dumnezeu si Tatal Domnului nostru Isus Cristos, care în marea sa îndurare ne-a renascut la o speranta vie prin învierea lui Isus Cristos din morti pentru o mostenire nepieritoare, neîntinata, neofilita, pastrata pentru voi în ceruri. Voi sunteti paziti de puterea lui Dumnezeu prin credinta pentru mântuirea care este gata sa fie manifestata în timpul de pe urma. Pentru aceasta sa va bucurati, pentru ca valoarea credintei voastre mai pretioasa decât aurul pieritor sa fie un motiv de lauda, marire si cinste la aratarea lui Isus Cristos" (1Pt 1,3-5) si îl rugam împreuna cu ucenicii sai: "Doamne, mareste-ne credinta" (Lc 17,5).

Sfântul Parinte ne invita la o reîmprospatare a darului credintei, parcurgând un drum special în Anul Credintei, în aprofundarea învataturii transmise de autorii sacri, de sfintii apostoli si evanghelisti si de îndelunga traditie a Bisericii, prezentata cu o grija parinteasca de Biserica si magisteriul ei.

Preocupat ca darul credintei sa fie cât mai bine cunoscut si trait, Sfântul Parinte ne cheama, acum la împlinirea celor 50 de ani de la deschiderea Conciliului Vatican II, de catre fericitul Ioan al XXIII-lea, si a celor 20 de ani de la publicarea Catehismului Bisericii Catolice, "depositum fidei" (depozitul credintei) elaborat din dorinta si sub îndrumarea neuitatului si fericitului papa Ioan Paul al II-lea, la o reflectie profunda si la o redescoperire a credintei mereu aceeasi, constientizând astfel ce chemare nobila ne revine din credinta si cât de importanta este misiunea de a o transmite prin marturia proprie.

"Reînnoirea Bisericii trece si prin marturia oferita de viata celor care cred. Cu însasi existenta lor în lume, crestinii sunt chemati, de fapt, sa faca sa straluceasca acel cuvânt al adevarului pe care Domnul Isus ni l-a lasat", subliniaza Sfântul Parinte în scrisoarea sa apostolica.

Nu trebuie sa uitam ca, în timp ce suntem invitati sa redescoperim credinta si adevarurile pe care ni le-a încredintat Domnul, tot din aceeasi credinta, asa cum ne învata si ne atentioneaza apostolul Paul, "caritas Christi urget nos", dragostea lui Cristos ne obliga (2Cor 5,14).

Iubirea lui Cristos, descoperita prin credinta, care umple inimile noastre, ne stimuleaza sa evanghelizam. Asa cum el i-a ales pe apostoli si pe ucenici sa mearga si sa vesteasca evanghelia la toate popoarele, asa o face si cu noi, trimitându-ne "pe drumurile lumii, pentru a proclama evanghelia sa tuturor popoarelor" (cf. Mt 28,19).

Iata menirea acestui An al Credintei, iata chemarea noastra ce trebuie sa o cunoastem si sa o împlinim, din vointa si alegerea expresa a Mântuitorului.

Continuând sa întelegem, în acelasi timp, rolul pe care îl are familia crestina, careia îi dedicam mai departe cea de-a treia etapa a anului pastoral local, ne vom îndrepta atentia spre acea misiune pe care o au parintii de a transmite copiilor, odata cu viata si grija pentru sanatate, si tezaurul credintei primit din strabuni, ca un testament ce lumineaza si calauzeste pasii facuti prin poarta credintei deschisa prima data prin sfântul Botez si alimentata de viata sacramentala.

Sfântul Parinte, vorbind despre modelele de credinta de care s-a bucurat Biserica de-a lungul veacurilor, evidentiaza, în scrisoarea sa, ca un stimulent pentru cei de azi, exemplul de credinta al Mariei traita în întreaga ei viata; exemplul apostolilor, care, parasind toate, l-au urmat pe învatatorul lor (cf. Mc 10,28); al ucenicilor care au format prima comunitate strânsa în jurul apostolilor (cf. Fap 2,42-47); al martirilor si al barbatilor si femeilor care si-au consacrat viata lui Cristos. Dar, mai ales, Sfântul Parinte, subliniaza credinta atâtor barbati si femei, de toate vârstele, care au marturisit frumusetea de a-l urma pe Cristos, acolo unde erau chemati sa dea marturie ca sunt crestini: în familie, în profesie si viata publica (cf. PF 13).

Familia este locul cel dintâi unde începe si creste credinta, avându-i pe parinti ca primii maestri de viata crestina si de adevarata iubire.

Familia este, cu adevarat, prima scoala a credintei si prima Biserica a trairii si împartasirii iubirii ce desavârseste armonia din casa si din societate.

În acest sens, în consonanta cu dorinta Sfântului Parinte din scrisoarea apostolica Porta fidei si tinând cont de recomandarile Congregatiei pentru Doctrina Credintei din Nota cu indicatii pastorale pentru Anul Credintei, dupa ce am auzit parerea responsabililor cu oficiile diecezane (3 septembrie 2012), prezentam tuturor preotilor, tuturor structurilor diecezane si întregului popor credincios urmatoarele indicatii pentru Anul Credintei:

Program diecezan pentru Anul Credintei si Familia

1. Toti preotii vor studia si parcurge cu atentie scrisoarea apostolica Porta fidei a Sfântului Parinte Benedict al XVI-lea din 11 octombrie 2011 si documentul Nota cu indicatii pastorale pentru Anul Credintei, elaborat de Congregatia pentru Doctrina Credintei la 6 ianuarie 2012.

2. Deschiderea solemna va avea loc la 11 octombrie 2012 în catedrala "Sfânta Fecioara Maria, Regina", cu participarea membrilor Consiliului Prezbiteral, a Consiliului Pastoral Diecezan, a preotilor de la Institutul Teologic Iasi, a preotilor din toate parohiile si congregatiile din oras, dupa un program ce va fi anuntat, iar duminica urmatoare, 14 octombrie 2012, aceeasi celebrare va avea loc în toate parohiile si structurile diecezane din dieceza, cu marturisirea solemna a credintei.

3. Cu ocazia deschiderii solemne se vor expune, la un altar lateral sau într-un loc potrivit, lânga amvon sau pupitrul pentru predica, Biblia, Catehismul Bisericii Catolice si documentele Conciliului Vatican II. Acestea, precum si Compendiul si Youcat (Catehismul pentru tineri) vor constitui o deosebita preocupare si o grija de aprofundare în acest an.

4. Se vor elabora, de catre Oficiul pentru Cateheza, si se vor prezenta credinciosilor cateheze pentru adulti, tineri si copii, legate direct de cele 12 articole ale Crezului. Ele vor fi prezentate pe site-ul diecezei si în publicatia Lumina crestinului, începând chiar cu luna octombrie.

5. Omiliile, pornind de la lecturile sfinte, vor cuprinde adevaruri despre credinta sau despre unele aspecte specifice acesteia, iar familiile crestine vor fi invitate la o reînnoita traire a credintei.

6. Preotii întruniti în sedinte decanale vor trata probleme practice de traire a credintei în viata particulara si în comunitatile parohiale.

7. Vor fi stabilite cursuri speciale de studiu legate de documentele Conciliului si de Catehismul Bisericii Catolice, sub coordonarea Institutului Teologic si a celorlalte scoli teologice, dupa programul stabilit de Oficiul pentru Cler.

8. Vor fi programate, pe parcursul acestui an, zile de studiu, conferinte, simpozioane organizate de institutele teologice, facultatile de teologie, precum si de Oficiul pentru Pastoratia Universitara, mereu dedicate continutului credintei si dialogului dintre credinta si ratiune dupa învatatura Bisericii (Fides et ratio).

9. Vor fi organizate întâlniri speciale pentru credinciosi dedicate cunoasterii Sfintei Scripturi si analizei academice a credintei.

10. Vor continua misiunile populare din parohii, îndreptate spre întarirea credintei în familii si spre trairea credintei în societate.

11. O atentie deosebita se va acorda celebrarilor liturgice, în special sfintei Euharistii, având în vedere ca "în Euharistie, mister al credintei si izvor al noii evanghelizari, credinta Bisericii este proclamata, celebrata si întarita".

12. Vor fi prezentate, în diferite momente si cateheze, figuri ale marturisitorilor de credinta (locali), în special imaginea episcopului Anton Durcovici, si va fi promovata cinstirea marturisitorilor nostri de catre poporul crestin, mai ales la zilele dedicate lor.

13. Calugarii si calugaritele, membrii institutelor de viata consacrata si ai institutelor de viata apostolica, precum si membrii asociatiilor prezente în dieceza se vor angaja sa traiasca atât în casele proprii, dar, mai ales în parohii, sustinând public initiativele pastorale diecezane si parohiale, dupa carisma lor, cu scopul întaririi si reînnoirii în credinta a persoanelor din comunitate, mai ales a celor ce stau departe de Biserica.

14. În cadrul Saptamânii de Rugaciune pentru Unitatea Crestinilor vor avea loc celebrari, pe cât posibil, împreuna cu fratii nostri din Biserica Ortodoxa, pentru a mari astfel cunoasterea darului comun al credintei si trairea ei în societatea de astazi, amenintata de atâtea primejdii, de ateismul practic, de indiferentism si de secularism.

15. Tinerii vor trai în spirit de mare credinta zilele dedicate lor la nivel parohial si diecezan, având în vedere si întâlnirea de la Rio de Janeiro (Brazilia), unde Sfântul Parinte îi asteapta pe multi tineri pentru a le întari credinta dupa tema stabilita pentru acest moment mondial.

16. Publicatiile si toate instrumentele de comunicare ale parohiilor, ordinelor calugaresti, ale institutelor teologice si universitare, mai ales cele ale Editurilor "Presa Buna" si "Sapientia", ca si site-ul oficial al diecezei vor deveni tribuna care va promova atât frumusetea credintei, cât si a trairii ei în familie.

17. La sfintirea caselor va fi reînnoita credinta cu toti membrii familiei, prin recitarea comuna a Crezului si vor fi distribuite pliante speciale pentru acest an.

18. Vor fi puse la dispozitia credinciosilor materiale: cântece, lectio divina, diferite rugaciuni cu poporul, dupa modelul celor din publicatia De la rasarit pâna la apus; de asemenea, vor fi publicate rugaciuni pentru adoratie adaptate Anului Credintei; va fi elaborat un card al credintei cu îndatoririle crestinului si cu calendarul sfintilor.

19. Zilele speciale, cum sunt Rusaliile, Corpus Domini, cele dedicate Maicii Domnului sau apostolilor, vor fi traite în spirit de credinta, primind, în acest sens, un adevarat impuls spiritual de întarire si marire a credintei proprii si a întregii comunitati.

20. Locurile de pelerinaj vor fi deschise si vor ramâne, în timpul anului, pregatite pentru promovarea evlaviei si a credintei tuturor celor ce-l cauta pe Domnul, iar Oficiul pentru Pelerinaje va stabili un pelerinaj al credintei, care sa includa ca punct central întâlnirea cu Sfântul Parinte, si care sa aiba ca itinerar locurile forte ale marturisirii de credinta, cum sunt sanctuarele din diferitele dieceze si eparhii din tara, si, desigur, cel din Cacica, apoi locurile ce amintesc de martirii nostri, ca acela din Sighetu Marmatiei, unde a murit PS Anton Durcovici si alti mari marturisitori ai Bisericii.

21. Centrul Diecezan Caritas, Centrul Misionar Diecezan si Oficiul pentru Cântareti Bisericesti si Muzica Sacra vor elabora programe adaptate specificului lor si vor sustine comunitatile si toate structurile diecezane în manifestarea si trairea credintei, precum si pe toti cei care se îndreapta spre ele pentru a beneficia de ajutorul lor.

22. Celelalte oficii si structuri bisericesti din dieceza vor putea promova alte initiative si alte momente ce vor avea drept scop favorizarea trairii credintei pentru credinciosii nostri.

Pe parcursul derularii Anului Credintei se vor face si se vor transmite din partea Episcopiei noi precizari care se vor considera folositoare pentru diferitele momente ale anului liturgic spre o adevarata crestere în credinta.

Sfintiile voastre, dragi frati si surori,

Deschizând inimile spre glasul Domnului si spre chemarea Sfântului Parinte ca si spre îndemnurile si recomandarile noastre, în unire cu toti confratii episcopi catolici latini si greco-catolici, precum si cu toti pastorii de suflete, cu fratii si surorile noastre din întreaga tara si din întreaga lume si simtindu-i mereu alaturi pe cei dragi ai nostri aflati departe de tara, vom avea cu totii bucuria de a celebra încheierea Anului Credintei si al Familiei în duminica Cristos, Rege, din anul 2013 (24 noiembrie), când vom putea îndrepta spre ceruri marturisirea noastra de credinta, cu un avânt nou si cu o mare bucurie.

Va invit sa nu uitati ca, în luna octombrie, începând cu ziua de duminica, 7 octombrie, are loc Sinodul Episcopilor, convocat de Sfântul Parinte Benedict al XVI-lea, pentru a întelege si mai bine aceeasi credinta si marea misiune ce revine fiecarui membru al Bisericii de a participa la o noua evanghelizare a lumii, o lume în suferinta si cufundata în indiferentism, departe de Dumnezeu si de orice speranta în Isus, Mântuitorul omului.

Unirea credinciosilor cu parintii Bisericii, adunati la Roma, împreuna cu Sfântul Parinte, este un semn de vie si profunda participare la viata de credinta a Bisericii lui Cristos si un act de iubire fata de toti fratii si surorile noastre partasi la aceeasi credinta si uniti în aceeasi familie.

Încredintam iubirii lui Dumnezeu lucrarile acestui sfânt Sinod, o imploram cu vie iubire pe Maria, maica Bisericii si regina apostolilor, sa ocroteasca pe fiecare fiu al Bisericii si sa faca sa creasca în lume credinta, speranta si iubirea spre fericirea tuturor.

Cred în tine, Doamne, Tata, Fiu si Duh Sfânt! Mareste în noi credinta! Amin.

Iasi, 1 octombrie 2012

Petru Gherghel,
episcop de Iasi

Breviar Online

© 2017 Parohia Romano-Catolică "Fericitul Ieremia" Bacău
Str. Digu Bîrnat, 4, 600349-Bacău; tel. 0234/577471; e-mail: pfibacau@gmail.com