Nu va fie teama!

"Isus Cristos, cel de ieri si de astazi,
este acelasi în vecii vecilor" (Evr 13,8).

În tumultul vestilor legate de anuntul facut de Sfântul Parinte Benedict al XVI-lea de a se retrage din responsabilitatea de suveran pontif, începând cu data de 28 februarie 2013, autorul Scrisorii catre Evrei ne cheama la un lucru care ne face sa ramânem cu totul linistiti. Cel care este întemeietorul Bisericii ramâne vesnic viu si nu mai moare, iar Biserica va continua sa transmita lumii, chiar si în mijlocul furtunilor, cuvântul sau mântuitor. El însusi a spus: "Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui" (Mt 16,18). Un lucru cu adevarat este sigur, ea va ramâne, indiferent cine îi ia locul lui Petru.

E drept, anuntul ne-a surprins pe toti. Pe unii chiar i-a tulburat si au început sa comenteze în fel si chip, îngrijorati de viitorul Bisericii si vizând doar aspectele omenesti în fata unui astfel de eveniment. Pentru cei care cred si care au adevarata încredere în cuvintele sale nu înseamna altceva decât o si mai mare speranta ca divinul întemeietor va oferi Bisericii sale un alt Petru, care va continua, cu acelasi zel si cu aceeasi profunda daruire, misiunea de a conduce barca Bisericii pe marea învolburata a lumii, pâna la limanul asteptat.

Cu privire la decizia Sfântului Parinte de a renunta la misiunea primita prin cardinalii Bisericii, în afara de faptul ca e un lucru nemaiîntâlnit în istoria recenta a Bisericii, nimic nu este în afara normelor si legilor canonice care reglementeaza o astfel de misiune. Un suveran pontif, ales în mod canonic de cardinalii electori, îsi înceteaza misiunea fie prin moarte, fie prin renuntare de bunavoie la mandatul primit. Nu se poate vorbi de o demisie în întelesul termenilor laici, ce guverneaza lumea civila, ci e vorba doar de o renuntare la o responsabilitate administrativa, care poate fi primita de orice alt ales de cardinalii electori, dupa cum nici un preot sau episcop nu da demisie din misiunea sacra a preotiei sau a episcopatului, ci se retrage din acea responsabilitate, pentru a putea, mai liber, sa se dedice rugaciunii si slujirii sacramentale.

Asadar, când un papa se retrage din misiunea de suprem parinte, ea continua prin alt ales, dupa vointa lui Cristos, întemeietorul Bisericii, "care este cel de ieri, cel de azi si cel mereu acelasi în vecii vecilor".

Analizând în aceasta cheie gestul Sfântului Parinte Benedict, nu putem decât sa admiram capacitatea lui de întelegere si iubire a Bisericii, pentru care si-a oferit, în cei peste 85 de ani de viata, toata pregatirea, toate calitatile de mare învatat si teolog al lumii si al Bisericii si pe care doreste sa o lase în mâinile unui alt slujitor, ales de catre Cristos prin cardinalii Bisericii, cu forte noi si cu calitati adaptate timpurilor prin care trebuie sa treaca Biserica, la începutul mileniului al III-lea. Trebuie sa admiram în gestul Sfântului Parinte umilinta sa, cu care a început ministerul petrin, din ziua de 19 aprilie 2005, si profunda sa iubire fata de Biserica si fata de viitorul ei, cu care doreste sa lase aceasta misiune în mâinile altuia mai vrednic si cu forte reînnoite.

Faptul ca a anuntat ca va continua sa se roage si sa fie mai departe un slujitor fidel al Bisericii, prin aceasta, el da tuturor un exemplu de adevarata umilinta si ramâne pentru orice slujitor un model de urmat în iubirea si slujirea Bisericii.

Îi multumim Sfântului Parinte pentru tot ce a facut pentru stiintele teologice, pentru apararea credintei, pentru misiunea de pastor suprem al Bisericii, pentru exemplul lui, de o mare umilinta, si pentru impresionantul umanism cu care a continuat sa-l urmeze pe marele si vrednicul sau înaintas, fericitul papa Ioan Paul al II-lea. Pentru tot ce a facut si va mai face, îl preamarim pe Dumnezeul istoriei, pe Isus Cristos, capul vesnic viu al Bisericii, prin Duhul cel Sfânt, care însufleteste Biserica si pe care o conduce prin slujitorii sai. O rugam pe Maica Bisericii sa-i ocroteasca pe toti fiii Bisericii noastre si sa-l ocroteasca cu iubirea ei pe marele nostru parinte Benedict al XVI-lea.

PS Petru Gherghel,
episcop de Iasi

Breviar Online

© 2017 Parohia Romano-Catolică "Fericitul Ieremia" Bacău
Str. Digu Bîrnat, 4, 600349-Bacău; tel. 0234/577471; e-mail: pfibacau@gmail.com