Mandatul ministranților în parohia noastră

În cadrul sfintei Liturghii de la ora 12.00, din Duminica a IV-a din Timpul Postului Mare - Duminica Laetare, 16 copii din parohia noastră au primit mandatul de ministrant din partea părintelui Andrei Coceanga, responsabil cu Oficiul Diecezan pentru Vocaţii, care a fost invitat în mod special pentru acest moment festiv de către părintele paroh. La această liturghie a fost prezent şi părintele Gabriel Bacoşcă, cel care este responsabil cu ministranţii în parohie, precum şi părintele Costel Ţăranu, formator si profesor la seminarul din cartierul Gerăieşti.

La începutul liturghiei copiii au intrat în procesiune cu hăinuţele în mâini, apoi s-au aşezat la locul lor în prezbiter.

Din acest grup de copii, 12 şi-au reînnoit angajamentul lor de a-l sluji pe Isus la altar, luat în urmă cu un an. Iar ceilalţi 4 copii au primit pentru prima oară mandatul de ministrant.

Prin predica sa, părintele Andrei Coceanga a sporit şi mai mult dorinţa ministranţilor de a sluji la altar.

,,Ce vreţi să cereţi azi în mod special de la Dumnezeu?”, i-a întrebat părintele la predică.

Fiind conştienţi de angajamentul pe care şi-l vor lua, ministranţii au spus din toată inima: ,,Vrem să fim ministranţi!”.

Entuziasmul şi bucuria s-a citit pe chipurile lor, s-au văzut în dialogul sincer şi deschis pe care l-au avut cu părintele Andrei Cocianga.

,,Cum trebuie să fie un ministrant?”, a mai întrebat părintele copiii prezenţi la liturghie.

,,Să fie mai aproape de altar şi de Isus”.

,,Să fie mai bun, mai iubitor”.

,,Să fie un exemplu pentru ceilalţi copii”.

Sunt răspunsuri simple, dar sincere, din inimile unor copii care doresc să vadă aceste lucruri într-un ministrant.

Dupăpredică a urmat investirea şi binecuvântarea ministranţilor. Părintele Gabriel a chemat pe toţi ministranţii pe nume, iar ei au răspuns ,,prezent”. Apoi, părintele Andrei i-a întrebat dacă îi promit lui Isus să-l slujească cu bucurie şi fidelitate la altar. Celebrarea a continuat cu o rugăciune de binecuvântare a ministranţilor şi cu sfinţirea hăinuţelor lor.

Investirea şi binecuvântarea lor ca ministranţi pentru un an înseamnă un angajament pe care şi l-au luat în faţa lui Dumnezeu şi în faţa comunităţii.

Înainte de binecuvântarea finală, părintele Gabriel i-a felicitat pe ministranţi şi i-a încurajat în slujirea lor. Apoi, i-a mulţumit părintelui Andrei Coceangă pentru disponibilitatea cu care a răspuns invitaţiei de a-i investi pe ministranţii comunităţii noastre.

Pr. Gabriel Bacoşcă

Breviar Online

© 2017 Parohia Romano-Catolică "Fericitul Ieremia" Bacău
Str. Digu Bîrnat, 4, 600349-Bacău; tel. 0234/577471; e-mail: pfibacau@gmail.com