Prima Sfântă Împărtăşanie

Duminică, 15 iunie, în solemnitatea Sfintei Treimi, la Sfânta Liturghie de la ora 12.00, 25 de copii din parohia noastră l-au primit pentru prima dată pe Isus în inimile lor. Momentul mult așteptat a fost trăit cu multă emoție, dar și cu bucurie. Se citea în ochii și pe chipul copiilor fericirea acestei întâlniri.

Bucuria copiilor a fost amplificată și de prezența numeroasă a părinților și a celorlalte rude care i-au însoțit, care s-au pregătit spovedindu-se în dimineața zilei precedente.

Fiecare copil a fost implicat în animarea sfintei Liturghii, având o misiune precisă, fie la proclamarea lecturilor, la rugăciunea credincioșilor, fie la ofertoriu sau la mulțumirile finale.

În procesiune, pornind din fața parohiei, cei 25 de îngerași s-au îndreptat spre biserică, așezându-se în jurul altarului unde urmau să trăiască clipe de neuitat. Au fost însoțiți de părinți, animatori, de sora Ana și de părintele Marcelin, care a celebrat sfânta Liturghie a Primei Sfinte Împărtășanii.

La începutul sfintei Liturghii, o mămică, în numele tuturor părinților, a ținut un cuvânt de mulțumire la adresa lui Dumnezeu pentru darul vieții. Alături de această mămică, doi copii au rostit câteva cuvinte introductive prin care își exprimau recunoștința față de Dumnezeu și față de părinții lor.

Îngerașii care au citit lecturile și rugăciunea credincioșilor erau foarte emoționați, iar cei care au adus darurile la ofertoriu pășeau sfioși prin biserică, în drumul spre altar.

Predica a fost o ocazie pentru reînnoirea îndemnului la sfințenie, la curajul de a rămâne uniți cu Isus în Sfânta Împărtășanie, aducându-l în suflet pe Dumnezeu întreg.

Apoi cu lumânările aprinse în mână, copiii, 13 fetițe și 12 băieți au reînnoit făgăduințele făcute la Botez, rostite atunci de către părinți și nași, oferindu-se cu totul lui Isus Cristos și făgăduind să participe la sfânta Liturghie duminicală și să-l primească cât mai des pe Isus în inimile lor.

Recunoștința copiilor a fost exprimată prin câteva cuvinte la sfârșitul sfintei Liturghii, prin care au mulțumit lui Dumnezeu, părinților și celor care s-au ocupat de pregătirea lor și a acestei sărbători.

De asemenea, părintele paroh Dumitru Gabor a mulțumit părinților, animatorilor, sorei Ana și nu în ultimul rând părintelui Marcelin, pentru că i-au pregătit pe acești copii minunați și că au făcut atât de frumoasă această zi.

Spre final, înainte de binecuvântarea finală, copiii au primit câte o amintire împreună cu un trandafir alb, prin care să-și aducă aminte de acest dar supranatural pe care îl vor prețui toată viața.

Sărbătoarea s-a încheiat la subsolul bisericii, unde copiii au continuat comuniunea, unde au servit o prăjitură și un pahar de suc. Apoi toți s-au reîntors în biserică pentru poze și pentru a primi câte un cadou din parte parohiei.

Mulțumind lui Dumnezeu pentru această sărbătoare minunată vom continua să ne rugăm pentru acești copii minunați, cerând de la Dumnezeu harurile necesare pentru a-i păstra sinceri, simpli și curați cu inima.

Sr. Ana Horvat și Anca Ciuraru

Breviar Online

© 2017 Parohia Romano-Catolică "Fericitul Ieremia" Bacău
Str. Digu Bîrnat, 4, 600349-Bacău; tel. 0234/577471; e-mail: pfibacau@gmail.com