Zi de reculegere pentru tinerii parohiei noastre

Sâmbătă, 12 decembrie 2015, a avut loc la mănăstirea carmelitată din Luncani o zi de reculegere pentru tinerii din parohia Fericitul Ieremia Bacău. Tinerii au fost însoțiții de părintele vicar Florin Lucaci. Ziua de reculegere a fost coordonată de părintele Gabriel Bacoșcă, care până nu demult a fost vicar în parohia noastră.

Programul zilei a fost format din trei părți: în prima parte părintele Gabriel ne-a vorbit despre bizuirea pe propriile forțe, în partea a doua despre nemulțumire, iar în cea de-a treia parte, câteva concluzii.

Ziua de reculegere a început cu o întrebare pentru cei 22 de tineri prezenți: ,,Ați plecat vreodată într-o călătorie fără bagaje?” Părintele Gabriel s-a oprit, pentru început, asupra unuia singur bagaj emoțional negativ pe care îl purtăm zilnic în spate: bizuirea pe propriile forțe. Aceasta devine o povară în momentul care ne considerăm autosuficienți și refuzăm ajutorul lui Dumnezeu. Am înțeles că trebuie să acceptăm un sfat bun din partea părinților sau a prietenilor, să nu spunem: ,,Fac ce vreau!’’ și totul să se termine aici. În sprijinul acestor afirmații am citit împreună psalmul 23. Acesta ne vorbește despre o relație personală cu Dumnezeu pe care fiecare își dorește să o aibă. Domnul este păstorul nostru și el are grijă de turma sa. Să fim ,,oi’’ care se încred în păstorul lor pentru că alături de el nu vom duce lipsă de nimic.

Și pentru că în această zi am fost invitați la interiorizare a urmat o oră de reflexie în tăcere. Fiecare tânăr a meditat la următoarea întrebare: ,,Cât de mult ne bazăm pe noi înșine și cât apelăm la ajutorul lui Dumnezeu?”. Introspecția și meditația s-a dovedit a fi un exercițiu foarte greu dar și benefic totodată.

În partea doua a programului am fost invitați să vizităm cu gândul o închisoare: închisoarea dorinței. În această închisoare deținuții sunt cei nemulțumiți. Nemulțumirea este cea de a doua povară despre care am vorbit și pe care o purtăm zilnic în spate. Am înțeles că această povară este o cauză a nefericirii. În închisoarea dorinței toți doresc ceva, crezând că atunci când vor avea ceea ce își doresc, vor fi fericiți și vor părăsi închisoarea. Însă entuziasmul de la început dispare și ,,pușcăriașul’’ recidivează. „Tu ești în închisoare?” – ne-a întrebat pr. Gabriel. Dacă fericirea noastră constă în satisfacerea pe plan material, să-l primim ca vizitator pe Dumnezeu pentru că ceea ce avem în el este mai bun decât tot ceea ce avem în viață. Nu posesiunea ne definește, ci inima noastră, iar Domnul ne cunoaște inima. Am fost îndemnați să privim și noi la inima noastră și să răspundem la două întrebări: „Care este lucrul care mă împiedică să fiu bucuros?” „Dacă visele nu mi se împlinesc, pot fii fericit?” Dacă nu, sunt în celula nemulțumirii. De asemenea, am fost îndemnați să avem mereu în minte cuvintele sfântului Paul: „Când Domnul e cu noi, cine e împotriva noastră?” Dacă îl avem pe Dumnezeu nu ar trebui să ne afecteze pierderile materiale. Trebuie să învățăm să prețuim evlavia și mulțumirea.

Aceste momente au fost încununate de cea mai frumoasă rugăciune: sfânta liturghie, la care am participat împreună cu membrii Acțiunii Catolice. Sânta Liturghie a fost celebrată de pr. Isidor Dâscă, decan de Bacău, iar predica a fost ținută de pr. Iosif Claudiu Doboș.

După Sfânta Liturghie ne-am reunit din nou pentru a împărtăși impresii despre aceasta zi. Tuturor ne-a plăcut enorm de mult! A fost o zi de creștere personală, în care am reușit să facem un pas înainte în a ne cunoaște și a ne înțelege mai bine pe noi înșine, o zi în care am meditat și ne-am rugat. Pentru toate acestea, îndreptăm gândul nostru de profundă recunoștință bunului Dumnezeu!

Simona Budău

Breviar Online

© 2017 Parohia Romano-Catolică "Fericitul Ieremia" Bacău
Str. Digu Bîrnat, 4, 600349-Bacău; tel. 0234/577471; e-mail: pfibacau@gmail.com