Bine ați venit părinte paroh Eduard-Mihai Coşa

Ziua de 26 aprilie 2015 va rămâne în amintirea credincioşilor din Parohia Bacău "Fericitul Ieremia" ca momentul unui nou început alături de noul lor paroh, părintele Eduard-Mihai Coşa.

După decesul părintelui Dumitru Gabor, de fericită amintire, Preasfinţitul Petru Gherghel l-a numit la 15 aprilie pe pr. Eduard-Mihai Coşa paroh al comunităţii "Fericitul Ieremia" din Bacău. Investirea canonică a noului paroh a avut loc duminică, 26 aprilie 2015, în sărbătoarea lui Isus Bunul Păstor, în cadrul unei Liturghii solemne care a început la ora 12.00.

Adunaţi în număr foarte mare, credincioşii l-au primit pe noul paroh la intrarea în biserică şi l-au însoţit cu aplauzele lor până la altar în semn de bucurie şi mulţumire pentru darul unui nou păstor. Celebrarea sfintei Liturghii a fost începută de părintele Isidor Dâscă, decanul de Bacău, care l-a prezentat pe noul paroh şi l-a încredinţat cu multă cordialitate rugăciunilor comunităţii.

În prima sa predică ţinută în faţa comunităţii, pr. Eduard-Mihai Coşa a subliniat imaginea lui Isus bunul păstor plecând de la evanghelia zilei. Pentru că şi-a început misiunea tocmai în ziua în care Biserica îl sărbătoreşte pe bunul păstor, părintele a dorit să ia cuvântul lui Dumnezeu ca plan pentru pastoraţia pe care o va desfăşura în comunitate. Spunea părintele că, în calitate de paroh, doreşte să fie asemenea bunului păstor, care din iubire şi-a dat şi viaţa pentru turma sa. Apoi i-a îndemnat şi pe credincioşi săi să-l imite pe Isus, căci prin sacramentul Botezului şi al Mirului toţi sunt chemaţi să fie păstori. Însă toate acţiunile şi activităţile trebuie să fie rod al meditării şi aprofundării cuvântului lui Dumnezeu, pentru că altfel riscă să devină simplu activism.

Au urmat rugăciunile de binecuvântare asupra noului paroh, profesiunea de credinţă şi riturile explicative, moment în care parohul a stropit credincioşii cu apă sfinţită, a incenzat altarul, a primit cheia, crucea şi evanghelia, semne ale misiunii sale.

După celebrarea Euharistiei, o reprezentantă a comunităţii a adresat câteva cuvinte de "bun venit", iar toţi cei prezenţi i-au cântat noului paroh tradiţionalul "La mulţi ani". Mesajele de felicitare au continuat şi după Liturghie când diferitele grupuri din parohie, cunoscuţi şi prieteni i-au cântat, i-au adresat cuvinte de încurajare şi au dorit să facă fotografii pentru a păstra în amintire acest eveniment.

La celebrare au numeroşi preoţi originari din Parohia "Fericitul Ieremia", preoţi vecini şi invitaţi, diaconi, precum şi un mare număr de credincioşi. Sărbătoarea a fost cu adevărat frumoasă şi datorită corului parohiei care a susţinut cântarea în timpul sfintei Liturghii.

Îi dorim noului paroh să fie un adevărat păstor pentru turma încredinţată, să fie aproape de credincioşii săi, atent la nevoile lor şi nu în ultimul rând, "să nu obosească să fie milostiv", cum a spus papa Francisc.

Pr. diacon Gabriel Hălănduţ

Breviar Online

© 2017 Parohia Romano-Catolică "Fericitul Ieremia" Bacău
Str. Digu Bîrnat, 4, 600349-Bacău; tel. 0234/577471; e-mail: pfibacau@gmail.com