Ecouri – Aniversarea consacrării bisericii 2005 - 2015


Aranjamentele florale din jurul Altarului, steagurile multicolore din curtea biserici și numeroasa mulțime care trecea pragul porții de intrare în curtea lăcașului de cult, prevesteau duminică seara, 30 august, apropierea unui eveniment deosebit pentru tânăra comunitate catolică Fericitul Ieremia din nordul orașului.

Puțin înainte de ora 18.00 clopotele bisericii sunau începerea Sfintei și dumnezeieștii Liturghii pontificale prezidată de PS Petru Gherghel, episcop de Iași, înconjurat de un mare număr de preoți din împrejurimi, preoți originari din parohie sau care au activat de-a lungul anilor în cadrul comunității.

La începutul celebrării, pr. Paroh Eduard Mihai Coșa a salutat mulțimea prezentă și a explicat semnificația momentului, spunând:

”Comunitatea noastră parohială, copleșită de recunoștință față de Bunul Dumnezeu, față de înaintașii și binefătorii ei, face astăzi memoria unui eveniment care a avut loc în urmă cu 10 ani și sărbătorește aniversarea Consacrării Altarului și a Sfințirii Bisericii închinată Fericitului Ieremia Valahul.

Sunt limitate cuvintele noastre pentru a putea mulțumii îndeajuns tuturor celor care și-au lăsat amprenta de-a lungul anilor asupra acestui locaș și asupra celor care formează Biserica vie, în această porțiune a Biserici universale, catolice.

Prin urmare, ne apropiem de actul liturgic suprem, Sfânta și dumnezeiasca Liturghie, izvorul și culmea întregii vieți creștine, prin care voim să-l preamărim în această seară pe Dumnezeu și să-I mulțumim prin Jertfa Supremă a Fiului Său. Ne rugăm în această seară la Sf Liturghie și pentru toți binefăcătorii noștri,vii sau răposați, pentru instituțiile care au susținut și susțin în mod constant bunul mers al Parohiei, pentru toți bunii creștini care au oferit…și s-au oferit, pentru ca acest locaș ”să crească în înțelepciune, statură și în har”. Dumnezeu să-i răsplătească pe toți cu darurile Sale pentru tot binele făcut.…”

După proclamarea Sfintei Evanghelii, Cuvântul de zidire sufletească a fost rostit de pr. decan Isidor Dâscă, fostul paroh al comunității care în urmă cu 10 ani organiza celebrările de sfințire a bisericii.

La încheierea celebrării, PS Petru Gherghel și-a exprimat bucuria de a fi prezent la acest eveniment aniversar, a transmis mulțumirile personale pentru toți binefăcătorii Bisericii locale și, în semn de prețuire față de comunitatea locală a donat Bisericii o relicvă cu rămășițele pământești ale Fericitului Anton Durcovici, episcop de Iași, mort ca martin în închisorile comuniste.

Așa cum a fost anunțat și prin Media, evenimentul s-a încheiat printr-un Concert aniversar susținut de Corul parohial și acompaniat de Orchestra simfonică Mihail Jora din Bacău care au interpretat MISSA ÎNCORONĂRII de W.A. Mozart. În prezentarea făcută înainte de Concert, pr. vicar Iosif Doboș, spunea:

”Între calmul si seninul Haydn si framântatul si vulcanicul Beethoven, se înalta figura luminoasa a lui Mozart. El este «lumina suava a soarelui» dupa cum îl definea Antonin Dvorak. În muzica mozartiana, alaturi de indestructibila bucurie juvenila si de optimismul reconfortant gasim si ecouri din abisurile suferintei si ale solitudinii. Bucuria, fericirea si optimismul care predomina în toata creatia sa, îl fac pe om sa ramâna în picioare si sa nu dispere în momentele de durere.

De aceea, daca îl ascultam pe Mozart avem convingerea ca el se bucura de un acces direct la Dumnezeu, dupa cum scria teologul Karl Barth, si ca ne transmite mesajul divin/bucuria divina fara a se interpune ca intermediar”.

Mozart, acest miracol pe care Domnul l-a trimis în Salzburg si în lume (dupa cum spunea tatal sau, Leopold), prin corul parohial si orchestra simfonica Mihail Jora le-a dat aripi de înger celor prezenti si i-a facut sa se simta mai aproape de Dumnezeu”

„Aplauzele furtunoase din aceasta seara sunt o minunata rasplata pentru orele intense de repetitii din ultimele 4 luni. Acest cor amator a reusit cu brio sa redea fastuozitatea Missei Incoronarii KV317. Am ales aceasta partitura, chiar daca este dificila din punct de vedere vocal, pentru a aduce multumire pentru cei 10 ani scursi de la Consacrarea Altarului Bisericii noastre. Recunostinta noastra se indreapta si catre membrii Filarmonicii «Mihail Jora», in frunte cu domnul director Pavel Ionescu si maestrul Ovidiu Balan, pentru sprijinul oferit in realizarea acestui concert”, a declarat dirijorul corului și organisatul bisericii, Adrian Farcas.

Pe lângă aplauzele prelungite ale celor prezenți în biserică, PS Gherghel a mulțumit orchestrei și corului parohial, remarcând efortul depus și pasiunea lor pentru muzica sacră.

Prin generozitatea binefăcătorilor, invitații, membrii corului și ai orchestrei au participat la o recepție oferită de comitetul parohial iar mulțimea participantă la eveniment a fost servită cu produse de patiserie și un pahar cu vin, simboluri ale bucurie spirituale și ale recunoștinței.

Comitetul parohial

Foto: Desteptarea.ro

Breviar Online

© 2017 Parohia Romano-Catolică "Fericitul Ieremia" Bacău
Str. Digu Bîrnat, 4, 600349-Bacău; tel. 0234/577471; e-mail: pfibacau@gmail.com